fallback

Jaguar отново не можа да се справи с дефект в I-Pace

Близо 3000 кросоувъра влизат в сервизи в САЩ заради опасност от пожар

Британският производител Jaguar изтегля 2760 електромобила I-Pace от моделната година 2019, тъй като батерията им може да прегрее и да причини пожар. Това става по искане на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в САЩ, която нареди на собствениците да паркират и зареждат превозните си средства навън, докато ремонтът приключи и в продължение на 30 дни след това.

Последното изтегляне на електромобилите е в отговор на опасенията, че диагностичният софтуер, поставен при предишните сервизни акции, е бил неадекватен. Оказва се, че някои I-Pace с актуализиран софтуер са „претърпели термично претоварване, което се проявява като дим или огън от долната страна на превозното средство, където се намира тяговата батерия с високо напрежение“.

Разследването продължава, но е установено, че инсталирания софтуер не осигурява „подходящо ниво на защита“. В резултат на това собствениците, които смятат, че са в безопасност, е вероятно да бъдат измамени. А това е изключително опасно, тъй като I-Pace потенциално може да се запали, докато е паркиран в гараж, докато собствениците му спят.

В доклада на NHTSA се посочва, че след предишните изтегляния на са установени „малък брой пожари“. В Jaguar са преразгледали поставения софтуер за защита през юли и установено, че при някои от електромобилите се налага „допълнително изтегляне за по-добро смекчаване на състоянието на термично претоварване“.

До момента в САЩ са установени три пожара на превозни средства от модела, които са участвали в последната сервизна акция. След новото изтегляне електрическите кросоувъри ще получат актуализиран софтуер, който ще ограничи зареждането на батерията до 80%. Това е само временно решение, тъй като „постоянното лекарство е в процес на разработка“.

Собствениците ще бъдат уведомени, когато това стане, но те вече са помолени да паркират навън за 30 дни след приключване на ремонта, което не вдъхва много доверие.

fallback
fallback
Последни