fallback

Глобалните продажби на EV и PHEV скачат с 21% през юли, но падат в Европа

Китайският BYD е големият печеливш от новата промяна в ситуацията на пазара

Растежът на EV сектора се забави значително през първите няколко месеца на годината, но според компанията за пазарни проучвания Rho Motion, ситуацията на пазара се е подобрила и продажбите на електромобили, заедно с тези на PHEV (plug-in хибриди) са са скочили с 21% през юли в сравнение със същия месец на 2023 г.

Данните разкриват, че през миналия месец по света са продадени 1,4 милиона EV и PHEV. От тях приблизително 880 000 са реализирани на пазара в Китай, което е значителен скок от 31% на годишна база. Търсенето на PHEV се повиши рязко в Китай през юли, като скочи със 70% спрямо миналата година.

В същото време продажбите на електромобили са нараснали със 7,1% през юли в САЩ и Канада, съобщава Reuters. Нещата обаче не са толкова добри в Европа, където продажбите през юли спадат със 7,8%. Това е особено значително в Германия, където спадът за периода януари-юли е 12%.

„Пазарът на електромобили определено е доста противоречив. В световен мащаб продажбите процъфтяват в Китай, Северна Америка и на новите пазари на ЕV. В същото време в ЕС продажбите спират, особено в Германия, а митата върху китайските коли вероятно ще повлияят още повече на това", коментира Чарлз Лестър, мениджър данни на Rho Motion

Един от най-големите печеливши производители от възстановяването на търсенето на EV и PHEV е китайският BYD. Той отчете увеличение на продажбите от 13% за своите електрически превозни средства и с 44% за своите PHEV. Голямото предимство на концерна е богата моделна гама, която предлага.

Проучването показва още, че превозните средства със задвижващи системи за удължаване на пробега също се продават в големи количества, въпреки че техният брой не се посочва.

fallback
  • #7
    Гостенино ( преди 1 месец )
    Изпреварил си ме с три минути, иначе щях да докажа колко добре те познавам. Ако прочетеш че в една група от 1000 човека 999 са спечелили по над милион от някакъв бизнес, А един от тях е изгубил 10 000 и колекторски фирми идват да му вземат дома, ти ще започнеш навсякъде да тръбиш че този бизнес е изключително губещ и трябва да се избягва. Още в началото на годината се обзаложих, че тази година ще бъдат продадени повече електромобили от миналата и ти също го знаеш, но си психопат и не признаваш.
  • #6
    До 3 ( преди 1 месец )
    Коя е ТАЗИ Тесла модел У ? Цитирай къде говорят за нея В статията или просто си лаеш, докато кервана си върви? Плюенето, хейтът, отричането и дори чупенето на станове от лудитите преди век не е успяло да спре техническият прогрес. И ти няма да успееш да го спреш, колкото и да ревеш и да се тръшкаш.
  • #5
    q ( преди 1 месец )
    Нема паре в Европата. За жалост нещата следват своя нормален ход. Изоставането от САЩ и Кита е все по видимо.
  • #4
    Гост ( преди 1 месец )
    В Европа не искат електрокари.
  • #3
    анонимен ( преди 1 месец )
    В Северна Америка има 7% общ ръст на автомобилния пазар. Та този ръст на електричките не е съпроводен с ръст на дяла.
  • #2
    анонимен ( преди 1 месец )
    Тази Tesla model Y e много грозна наживо. Вчера разглеждах една такава и дизайна и много ми напомня на Фиат Мултипла.
  • #1
    анонимен ( преди 1 месец )
    Бъдещето е тук.
fallback
Последни