fallback

Tesla Model S постави нов рекорд на драг

Електрическият седан измина 1/4-миля за 8,563 секунди (ВИДЕО)

На YouTube-канала на Tesla Plaid Racing се появи видео, заснето през предното стъкло на Tesla Model S, от състезание на драг, като на записа се посочва и времето. Както съобщава изданието Teslarati, позовавайки се на изчисления от ресурса DragTimes, това е рекорд за електромобил в състезание на 1/4-миля (402 метра).

В случая Model S изминава разстоянието за 8,563 секунди, което го превръща в най-динамичния сериен електрически автомобил на планетата, без да броим Rimac Nevera. Хърватската хиперкола е по-бърза, но е и много по-скъпа, като излиза в ограничен тираж, тоест няма масово производство.

Като допълнение към времето за 1/4-миля, във видеото е посочено и времето за ускорение от 0 до 60 мили в час (96 км/ч) от 1,88 секунди и скорост на финала от 260,7 км/ч. Преди това Model S вече е изминал 402 метра с други впечатляващи резултати, които обаче са малко по-бавни - 8,714 и 8,73 секунди.

В състезанието участва сериен Model S във версия Plaid, чиито двигатели развиват 1020 к.с. Колата обаче е значително олекотена, като са премахнати почти всички интериорни елементи. Прави впечатление, че видеото показва време от 8,59 секунди, но пилотът на електрическата кола Мигел Рой, подобно на DragTimes, посочва 8,563 секунди. А причината вероятно е различен подход към начина на измерване или неизправности в бордовата апаратура.

В началото на годината изпълнителният директор на Tesla - Илон Мъск, обеща да започне масово производство на още по-динамичен модел - електрическият автомобил Roadster трябва да ускорява до 100 км/ч за около една секунда. Очаква се премиерата на този модел да се състои до края на годината.

fallback
fallback
Последни