fallback

Катастрофа за Nissan: Печалбата се срина с 99%

Огромните отстъпки в Америка са причина за новото затъване на компанията

Японският гигант Nissan шокира финансовите пазари с неочаквано скромни резултати за първото тримесечие на 2024. Вместо очакваните от анализаторите 164 милиарда йени печалба (1.07 млрд. долара), положителният финансов резултат на Nissan е едва 995 милиона йени (6.5 милиона долара) - спад от 99.2% на фона на същото тримесечие миналата година. Оповестяването на числата доведе до срив от 7% в цената на акциите на компанията само за ден.                     Главната причина за сгромолясването на печалбата е американският пазар, където, за да противодейства на намаляващия интерес на клиентите, Nissan прибегна до много агресивни ценови отстъпки. В същото време японската компания има сериозни проблеми и на другия си ключов пазар - Китай, където конкуренцията на местните производители бързо топи дела й. На САЩ и Китай се падат над половината от общите продажби на Nissan.

"Първата четвърт на годината бе много тежа за Nissan", призна главният изпълнителен директор Макото Учида при обявяването на резултатите. Той обаче увери, че компанията ще обърне тенденцията, като вземе "ясни мерки" за справяне с предизвикателствата. Надеждите са свързани най-вече с дебюта на новите поколения на големите Armada и Murano на американския пазар.            Надеждите на Nissan за обрат в резултатите са свързани най-вече с новите поколения на Murano и Armada, чието лансиране в САЩ предстои                Все пак Учида потвърди, че Nissan ще коригира прогнозата си за годишната си печалба, намалявайки я със 17% до 500 милиарда йени. Понижени са и очакванията за годишните продажби - 3.65 милиона автомобила, с 50,000 по-малко от предишната прогноза.

За Nissan това е втора криза само за пет години. Предишната започна със скандалното отстраняване на тогавашния шеф Карлос Гон и доведе до драстично преструктуриране и дистанциране от партньора Renault.        

 

 

fallback
  • #9
    Лудория ( преди 2 месеца )
    И сега нека всички да се местим в Африка и Мала Азия, защото там няма демографска криза... :)
  • #8
    FenIXдо9 ( преди 2 месеца )
    Да не говорим за Европа където освен демографска имаме и енергийна политическа, военна и всякакви други кризи. САЩ со не са прикопсали и след почти сигурно то идване на Тръмп изолационизъма им ще се засили както и търговските войни с Китай и Европа. Така че идващата криза не е регионална а глобална.
  • #7
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Южна Корея също се намира в много тежка криза. И там катастрофата е неизбежна. В Китай също има проблеми но те засега се компенсират заради голямото население което все още позволява чрез вътрешна миграция да кризата да се управлява и да се забави временно. Но краят ще бъде същият като за другите развити държави. Въпрос на време е.
  • #6
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Демографската криза в Япония вече дава видими резултати. Там тепърва ще има фалити на много компании. Без младо и мотивирано население нищо не може да се направи и дори и най развитата държава е обречена на криза и провал. Както изчезна японската електроника и сега ще изчезнат и японските автомобили. Кризата и липсата на иновации вече се вижда навсякъде. Следващите ще са корейците.
  • #5
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Това е добра новина за клиентите, тук също има сериозни отстъпки но вие си купувате без защото така ви научиха.
  • #4
    Вин ( преди 2 месеца )
    Преди пет години му спретнаха номер на Карлос Госн, който едва се изплъзна от инсцениран процес! Тогава мечтата им беше да се освободят от зависимост от Рено. Е, получиха я след промените в акционерните участия и разпределение на сферите на развитие в отделните фирми и каква стана тя?!
  • #3
    Петър Панайотов ( преди 2 месеца )
    Приготвям си един пакет кърпички и почвам да плача. За какво ли - че печалбите на една фирма били паднали. И това е новина за нашите журналисти. На фона на жизнения ни стандарт. Ами да дават същите отстъпки и в България. И да можем да ползваме и обслужването тук. А иначе - ще се избърша от смях. Тука има - тука няма-Поредната доза сълзи за някакви японци.
  • #2
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Рено ги спаси от фалит, сега се вижда че без Рено пак пълзят към фалита.
  • #1
    гост ( преди 2 месеца )
    Рено продадоха на време акциите си в Нисан
fallback
Последни