fallback

Как най-редкият Mercedes 600 се озова в ръцете на... градинаря

Eдинственият W100 с прозрачен покрив е прищявка на ексцентричен богаташ

Един ден британският милионер от арменски произход Нубар Гулбенкян решава да се сдобие с много необичайна кола. Самият той е една от най-ексцентричните личности на своето време, като никога не се разделя с гъстата си брада, монокъла и орхидеята в джоба на сакото си.

Богаташът иска от Mercedes-Benz да му направи персонализиран Mercedes 600 (W100). През 60-те години на миналия век това беше най-добрата кола в света. Чистокръвна, бърза, усъвършенствана в инженерството и много скъпа. Гулбенкян обаче настоява покривът на лимузината да бъде прозрачен. В каталозите на компанията от Щутгарт няма такава опция и петролният магнат получил отказ.

Това не отказва милионера и чрез поставени лица той се сдобива със стандартен 600, който изпраща в тунинг-ателието на Анри Шапрон във Франция. Именно там се преработват колите на Citroen, който возят президента на страната.

Шапрон направи всичко както трябва. В допълнение към прозрачния покрив, през който г-н Гулбенкян може да се наслаждава на гледка към звездното небе, поръчковият 600 получава минибар, държач за лула, седалки, които се разгъват в пълноразмерно двойно легло и дори допълнителен скоростомер в отзад.

Гулбенкян получава уникалната си 600-ка през 1966 г. и използва колата до края на дните си. Но най-интересното е, че уникалният Mercedes-Benz е включен в завещанието на ексцентричен милионер, като след смъртта Нубар колата отива при... градинаря му.

Още снимки на уникалния Mercedes - вижте в галерията:

fallback
  • #2
    аз да ви обадя ( преди 2 месеца )
    Било му е неудобно да го остави направо на дъщерята на градинаря.;)
  • #1
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Един познат има мерцедес купе от 88-*** година, като седна не ми се става, много удобни седалки и издръжливи. Питайте някой таксиджия каквото му е зрението за сегашните дето са само с пяна.
fallback
Последни