fallback

Най-бързите дизелови автомобили

Германската армада няма конкуренция, въпреки че пострада от „Дизелгейт"

Дизеловият двигател винаги е имал бурна история. Първоначално е възприеман като шумен и димящ мотор, подходящ само за таксита и служебни автомобили. След като технологиите за директно впръскване като Common Rail и помпа-дюза започнаха да се появяват, а купувачите на автомобили определено се обърнаха към дизела.

През 2015 година в Европа дори победи бензина като абсолютен брой продадени коли. Разбираемо, защото турбодизелите бяха просто много по-ефективнии. Съвременните турбодизелови задвижвания станаха толкова добри, че германските производители дори започнаха да ги поставят в мощни превозни средства. Audi доминира известно време в състезанието „24 часа на Льо Ман“ с три турбодизелови прототипа.  

Много от нещата, които марката научи на пистата, бяха предадени и на пътя.Същото важи и за гиганти като BMW, Porsche и Mercedes-Benz, които представиха високоефективни и мощни турбодизелови двигатели. Веднага бяха последвани от френските и японските производители.

Състезанието се позабави след скандала „Дизелгейт“ на Volkswagen.  И все пак, цифрите зад някои скорошни дизелови модели са невероятни дори по стандартите за 2024 г. 

Най-бързите дизелови автомобили (ГАЛЕРИЯ)

fallback
  • #12
    Шефа ( преди 1 седмица )
    Мерцедес и всички останали.
  • #11
    Анонимен ( преди 2 седмици )
    Дизел само дънки
  • #10
    Чичо Кольо ( преди 2 седмици )
    Чичо Кольо да ви каже от опит, с такива бързи дизели няма да спестите нищо само скъпи ремонти на тези бързи дизели. Иначе са супер когато вървят. Ама тези така или иначе са weekend коли - само уикенда ги караш, че през другото време са в сервиза за ремонт - ха ха ха
  • #9
    До долния ( преди 2 седмици )
    И пак е по бавна от бензинов прототип
  • #8
    Валентин ( преди 2 седмици )
    Най бързия дизел е Пежо 908 RC 700 коня и 1500 NM фабричен мотор 350 км в час
  • #7
    До долния ( преди 2 седмици )
    A4 е луксозна лимузина?Що у Ф1 не ползват дизели там преследват висока скорост ускорение и време на обиколка в Наскар Индикар рали шампионата и тн. Също?!
  • #6
    .идди ( преди 2 седмици )
    Наистина ли сравняваш Спортен автомобил с много ниско тегло,с луксозни лимузини? Коментар 3
  • #5
    До долния ( преди 2 седмици )
    Забележи обаче че бензина е по евтин
  • #4
    #до Факт ( преди 2 седмици )
    Виж разхода на гориво,при бензиновите е х2 ;)
  • #3
    Факт ( преди 2 седмици )
    3.0л мек хибрид в6 349 КС и прави от 0-100 за 4.6сек.Алпин А110 1.8 4 цилиндъра 300кс. 0-100 за 4.4 сек Толкова за спора дизел или бензин
fallback
Последни