IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

След чудовищни глоби за вредни емисии компаниите вече са чисти пред ЕС

Volkswagen е платил най-много за превишаване на стандартите на CO2

Според данни на Европейския съюз леките превозни средства са отговорни за 16% от общите емисии на въглероден диоксид (CO2). „Дялът“ на леките търговски автомобили е 3% в 27-те страни членки.

 
VW


От 2019 г. беше приет съответният регламент, който определя границите на емисиите на въглероден диоксид за всяко ново превозно средствж, както и глобата, която компанията трябва да плати, в случай че ги надвиши. В регламент 2019/631 на ЕС беше решено от 2019 г. до тази година (2024 г.) ограничението да бъде 95 г/км. за нови леки автомобили и 147 г/км. за бизнес коли.  За следващите години до 2035-а лимитите са още по-малки.

Въз основа на настоящите граници, Volkswagen Group беше тази, която плати най-голямата сума глоби за своите модели. Според доклад на Automotive News Europe – германците са се разделили с повече от 100 милиона евро глоби за 2020 г. Всъщност, тогава самата компания обяви, че е надвишила ограничението средно с 0,75 г/км.

Следващият производител на автомобили, платил най-много глоби, беше Jaguar Land Rover, който беше осъден за около 40 000 милиона евро. Британската компания обяви, че е превишила ограничението с 3 г/км. средно аритметично.

Компаниите не разкриват точните суми, които са платили, но е известно, че Европейският съюз е определил глоба от 95 евро на грам за емисия на диоксид, който надвишава лимита. Съобщава се, че санкции са наложени не само на европейските производители, но и на японските Suzuki и Subaru.

От 2020 г. досега всички компании спазват новата WLTP норма за емисии на въглероден диоксид и замърсители. Европейският съюз обяви резултатите и за 2022 г., където това е доказано - всички са чисти!

 
Bugatti

 

По-конкретно, от 91 автомобилни производители, които са включени в контрола на ЕС, само Bugatti не успява да изпълни лимита. Но производителят на скъпи коли няма да бъде глобен. Законът предвижда, че компаниите, които продават малко бройки годишно, не плащат. Bugatti пласира едва 30 автомобила през 2022 г.
 

0 от 500
  • #34
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Също често е ставало въпрос но мълчиш - откъде ще държавата ще си възстанови акциза който получава от горивата, когато минем на ток? Защото за всеки литър гориво дето сипеш половината пари влизат в държавата. А в розово-зеленото ти бъдеще колите ще карат на (почти) безплатен ток.
  • #33
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Много обичаш да обясняваш кога тока е безплатен, но не осъзнаваш че тези нулеви дори отрицателни цени всъщност говорят за проблем в системата. А продължават да се добават слънчеви мощности. Докато не се измисли начин да се оползотвори излишъка на тока (не дай боже за водород или е-горива), трябва да се инвестират милиарди и милиарди в батерии които да съхранят юлския излишък за февруари.
  • #32
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Гостенино ( преди 3 месеца )
    Чудя се още докъде можеш да паднеш? Когато никой не ти отговаря на простотиите, започна да пишеш сам със себе си, за да си задоволиш психопатията и раздвоението на личността ( в твоя случай 10 20 30 50 личности) , само и само да се затрупа мнението ми, че днес е исторически ден в който в България за първи път раздават пари на хората за да ползват електрическа енергия. Това е като да раздават безплатен дизел, докато цената на бензина се вдига и да очакваш, че хората ще изоставят дизела.
  • #31
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Грета Тумберг ( преди 3 месеца )
    Сключих брак с него защото все обяснява че ще си купи Тесла, но се разведох веднага с него защото не ще да си продаде дизеловия SUV след това веднага се влюбих в Гост, който е най-големият еколог в света супер инженер, който кара 10-годишна toyota corolla. Най-екологичната марка в света. Скоро имахме сватба.
  • #30
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Грета Тунберг ( преди 3 месеца )
    Сключих брак с норвежеца,електрика митбъстъра с мекия шмайзер.
  • #29
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Аз все пак съм беден инженер, който ходи на работа от 8:00 до 17 . Аз се правя че работя докато дръж ще я по форумите и се заяждам, а те ме лъжат че ми плащат. Кафенце мога да си позволя да те почерпя. Виж жената Грета може да те почерпи уиски, ако ме заместиш в леглото, че е още девствена. На мен не може да ми стане.
  • #28
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    Из пат каняк много ефтино ще ти дойде почерпката, пия Джони с черен етикет.
  • #27
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Ще те почерпя, как няма да те почерпя. Нали те черпих на Боровец кафе lavazza
  • #26
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    Из пат каняк,а честито.Да почерпиш за булката.
  • #25
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Грета Тунберг ( преди 3 месеца )
    На моят мъж митбъстъра електрика не му действа.