fallback

Lexus пуска кросоувър с двигателя на GR Corolla

LBX Morizo RR ще развива 300 к.с., но ще се предлага само на избрани пазари

Toyota направи фурор на пазара на със своите GR Yaris и GR Corolla и ще бъде изненадващо, ако техният 1,6-литров мотор не се появи на други автомобили на концерна. Третият модел с мощния 3-цилиндров двигател обаче ще носи логото на Lexus, като това ще бъде серийна версия на представени през януари концептуален кросоувър LBX Morizo RR.

Според австралийското издание Drive, пускането в продажба на модела вече е одобрено от ръководството. Това беше потвърдено от главния изпълнителен директор на Lexus Australia - Джон Папас, който каза, че „е много вероятно LBX Morizo RR съвсем скоро да влезе в производство“.

Показаният в началото на година LBX разчита двигателя G16E-GTS, който при GR Corolla развива 300 к.с. За разлика от хот-хеча, който е оборудван с 6-степенна механична скоростна кутия, „горещият“ SUV има осемстепенна автоматична трансмисия с преобразувател на въртящия момент, заимствана от GR Yaris.

Австралийското издание допълва, че председателят на Toyota - Акио Тойода, вече е бил чут да казва, че LBX Morizo RR ще бъде пуснат в продажба по-късно през 2024 г. Любопитното е, че именно бившият президент и главен изпълнителен директор на компанията е известен с псевдонима си „Моризо“, когато седи зад волана.

При излизането си на пазара топ-версията на LBX ще има повече от два пъти по-голяма мощност от стандартния модел, който се задоволява със 134 к.с. от своя хибриден 1,5-литров двигател. Тя обаче няма да се предлага на всички пазари по света, като не е ясно още дали ще се появи в Европа.

Самият автомобил се разработва в новия център за научноизследователска и развойна дейност в Япония, чийто интериор е проектиран да имитира питлейна на пистата „Нюрбургринг“. Той беше създаден именно заради разработката на бъдещите GR модели на Toyota и на дъщерната компания Lexus.

Още снимки на „горещия“ SUV на Lexus - вижте в галерията:

fallback
  • #3
    Razbirach ( преди 6 месеца )
    Също толкова Гадно като при германците. Даваш повече пари за уж премиум марка - Ауди, а получаваш народен автомобил vw.
  • #2
    expert ( преди 6 месеца )
    Това е гадното при японците, даваш повече пари за уж премиум марка, а се оказва с платформа и двигател от бюджетна марка.
  • #1
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Това е единствения пошъл Лексус от марката Лексус, защото всъщност е Тойота Ярис,а и като дизайн няма нищо общо с дизайна на Лексус.
fallback
Последни