IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да избегнете досадното заслепяване на пътя?

Ето и причините то да става все по-голям проблем за съвременните шофьори

Три четвърти от шофьорите са често заслепяване от светлините на отсрещното превозно средство, показва ново проучване сред 12 100 души. Около 52 % от анкетираните имат същия проблем, но поглеждайки към огледалото през тъмната част на деня.


Заслепяване


Но не само колите отсреща и отзад създават грижи. Една четвърт от шофьорите са били заслепявани от стоповете на предния. Цели 31 процента пък са имали грижи със светлините, идващи от сигнализацията на пътя.

Ще ви обясним четири причини защо заслепяването става все по-голям проблем при шофиране. И 7 начина да намалите ефекта. И не си мислете, че това е само проблем на по-възрастните хора. За него признават 70% от шофьорите между 18 и 24 г. И нещо още по-изненадващо! 40% от младите шофьори имат проблеми с пътната сигнализация. Светлините, идващи от нея, са заслепявали доста по-малко -  29% от възрастните хора зад волана.

Така или иначе, проблемът тормози доста шофьори. Една трета от анкетираните признават, че ограничават пътуванията на тъмно точно заради страх от заслепяване. Или направо не палят колата.


СЕДЕМ НАЧИНА ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ЗАСЛЕПЯВАНЕ

1.    Намалете скоростта през нощта, така просто ще намалите риска да объркате нещо по време на стотните, в които не виждате.

2.    Не гледайте директно във фаровете на отсрещната кола. Препоръчително е да отместите поглед към бялата линия на платното, вдясно от вас, за да не губите контрол.

3.    Убедете се, че предното ви снъкло е чисто. Особено в студено време парата отвътре създава размазващ погледа филм.

4.    Нагласете си огледалото в купето, така че да намалите риска от заслепяване, издващ от задните коли. Много от новите коли имат тази функция автоматично. Ако не, справете се ръчно.

5.    Снабдете се с очила срещу отбясъците, акот имате сериозни проблеми с тях. Внимавайте, това не са онези модели с жълти нюанси, които намаляват заслепяването, но пък правят съвсем невидими тъмните участници от пътя.  

6.    Използвайте късите светлини, където е възможно, за да предпазваате на свой ред шофьорите. Всъщност, това трябва да ви го е казал инструкторът преди да вземете книжка.

7.    Редовно коригирайте светлените си, особено ако често пътувате с товар, който може да промени височината им.  Това не само ще помогне на шофьора отсреща, но ще подобри и вашата видимост. 

 

ЧЕТИРИ ПРИЧИНИ ЗА ПО-ЧЕСТОТО ЗАСЛЕПЯВАНЕ

1.    Светлините стават все по-силни благодарение на преминаването към бели LED крушки от жълтите халогени. 87 % от анкетираните са убедени, че сиянието на фаровете отсреща е станало по-ярко. Човешкото око реагира много-трудно на бялата LED светлина, макар че тя помага да бъде виждан пътят по-добре.

2.    Евтини LED крушки извън стандарта. Те се продават свободно онлайн. Поставят ги шофьори на стари коли с фабрични халогени, което може да докара прекалено силна яркост, съчетана с неправилно разположение на снопа светлина. И двете заслепяват отсрещния водач. На официалния пазар има сертифицирани LED крушки, които могат да бъда използвани от стари коли. Но вторичният пазар предлага всичко, като липсва стандарт и това връзва ръцете на катаджиите. Горещо ви препоръчваме да не пазарувате на сляпо в интернет, а за заложите на изпитани марки като  Osram и Philips.

3.    Шофьорите не регулират светлините, а това е сериозен проблем за две пети от заслепените. 5 процента от проверените автомобили са с неправилно нагласени фарове. 

4.    Нарастващата популярност на SUV моделите също оказва влияние. Просто техните фарове са по-високо разположени, в което сте се убедили задължително, ако пътуване лятно време към морето  и батки с мощни джипове ви примигват, за да стигнат 10 минути по-рано на Слънчака. Разбира се, те светят право в очите ви, ако пък пътуват срещу вас. За 62 процента от шофьорите на леки автомобили светлините на по-високите коли са огромен проблем.
 
 

 

 

0 от 500