fallback

Седанът Mazda6 напусна още един голям пазар

Бъдещето на популярния модел изглежда все по-мрачно

Mazda прекрати производството на своя седан от среден клас в Япония. Остарялата Mazda6 напуска местното производство, като се очаква то да приключи в средата на април. От пускането си на пазара преди 22 години, от седана с номер 6 са продадени 226 437 бройки.

Актуалното поколение на модела, предлаган още като комби, се появи през 2012 г. Напускането на японския пазар следва тези в САЩ и Великобритания - съответно през 2021 и 2023 г. Засега Mazda6 все още се предлага в Европа, но не е ясно колко време ще продължи.

В официалното съобщение на компанията за спирането на модела в Япония се посочва, че неговото място ще бъде заето от кросоувърите CX. Това означава, че Mazda6 няма да получи наследник и тези клиенти, които не искат SUV, ще трябва да се насочат към Mazda3. Тя обаче е твърде малката, за да се предлага като практично комби.

Бъдещето на Mazda6 изглежда още по-мрачно, тъй като японският производител вече обяви изключването на модела от списъка с автомобили, които ще бъдат изградени на новата платформа със задно предаване. Според изданието Best Car ръководството на марката стигнало до това решение след положителните отзиви, получени за новите модели CX-60 и CX-90.

fallback
fallback
Последни