fallback

Ето я първата в света самоуправляваща се кола от ниво 4

JiYue Robocar 01 е съвместна разработка на Baidu и Geely, като може да се паркира на 2 км

Докато в Европа законодателството не позволява надхвърлянето на автономното шофиране от ниво 2, в Китай току-що беше представено първото електрическо превозно средство, достигащо ниво 4.

Моделът JiYue Robocar 01 се ражда от партньорството между Baidu (нещо като китайския Google) и Geely - автомобилният гигант, който притежава марки като Volvo, Polestar, Lotus, Zeekr и smart.

Robocar 01 е първият автомобил под марката JiYue - компания, родена от алианса между Baidu и Geely (първоначално наречен Jidu). Той разполага с ниво 4 на автономно шофиране благодарение на приемането на технологичния пакет Apollo, върху който Baidu работи от 2021 г. и който сега е представен за първи път в най-пълната си версия, оборудвана с изкуствен интелект.

Системата е базирана на чип Nvidia Drive Orin и използва 11 HD камери и 12 радара, като позволява на автомобила да се движи почти напълно автономно по 90% от китайските магистрали и в 3 града в страната - Хангжу, Пекин и Шанхай. През 2024 г. броят на населените места, в които Robocar 01 ще може да си движи без шофьор, ще бъде увеличен до 200.

Колата също може да се паркира сама, като единственото, като за целта трябва да се подаде гласова команда от шофьора, след като той напусне превозното средство. Автомобилът сам открива празно място, което може да бъде навсякъде в радиус от 2 км от мястото, където водачът е слязъл.

От механична гледна точка, Robocar 01 се произвежда на базата на платформата SEA на Geely и ще се продава с 2 варианта на батерии - със 71,4 и 100 кВт/ч, като пробегът е съответно 550 и 720 км по китайския цикъл CLTC. Ще се предлагат версии с един или два електромотор, развиващи 272 и 544 к.с. По-мощната ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди.

fallback
  • #5
    хаха, оставете се в ( преди 6 месеца )
    Не знам ама ако има нещо общо с тесла - всички знаем какво ще стане като наближи пропаст - газ до дупка само направо без опция за смяна на посоката :D Тия дни четох китайка-милиардерка как се оставила на тролей с автопилот да я хвърли така. Хаха.
  • #4
    Лудория ( преди 10 месеца )
    Моето мнение не е подигравка към китайските разработчици или въобще към които и да е разбработчици. А за това, че технологията трябва да дава възможност автомобила да бъде самостоятелен навсякъде, но уви, без значение на нивото на софтуер и хардуер, без данни от локациите, няма самостоятелен автомобил. Или поне така излиза от статията. Нека по запознати с автопилотите да се включат!
  • #3
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Смейте се на китайците бе ***, вижте кой е номер едно в света по математика и после сами ще се сетите защо те нямат проблеми със софтуера и технологиите за разлика от вас.
  • #2
    Лудория ( преди 10 месеца )
    Уж изкуствен интелект, уж много готин чип, уж много сензори, но всъщност без конкретни данни си е обикновен автомобил. Пускаш го в непознат град и той ще си стои на място.
  • #1
    india ( преди 10 месеца )
    test it in india then :D
fallback
Последни