fallback

90% от българите определят себе си като „шофьор за пример“

Вижте колко трябва да е позволеният алкохол при шофиране според проучване, проведено у нас

Колко трябва да бъде допустимото количество алкохол в кръвта и изобщо трябва ли да има такова? Отговор на този въпрос дава ново проучване в България повод 15-ата годишнина на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“.

 

 

В страните от ЕС е забранено управлението на МПС след употребата на алкохол или други вещества или медикаменти, които могат да повлияят на способността на шофиране. В различните държави обаче стойностите за позволеното варират. У нас допустимата граница е 0,5 промила, а концентрация в кръвта от 0,5 до 1,2 промила се квалифицира като административно нарушение.

Данните от проучването сочат, че повече от половината българи смятат, че допустимото количество алкохол при шофиране трябва да е 0,0 промила, а 20% са на мнение, че 0,2-0,5 е допустимо.

 

 

Близо 84% от анкетираните определят шофирането след употреба на алкохол като причина за катастрофите. Сядането зад волана в нетрезво състояние е на второ място като посочена предпоставка за ПТП след нарушаването на правилата за движение, посочено от над 90% от анкетираните.

Според отговорите 76,4% от запитаните твърдят, че не консумират никакъв алкохол, когато са зад волана, близо 90% определят себе си като „шофьор за пример“, докато 43,5% твърдят, че са хора, които „спазват правилата за движение“.

Респондентите казват също, че избягват да се качват в колата на човек, за когото знаят, че е употребил алкохол, а 17% признават, че им се е случвало 1-2 пъти да се возят при водач на „едно питие“. Малко над 70% декларират, че предпочитат да оставят колата си, когато излизат и знаят, че ще употребяват алкохол.

 

 

fallback
  • #2
    о ( преди 1 година )
    има няма 10% от нашите шофьори са адекватни; останалите са леш ...
  • #1
    Ха ( преди 1 година )
    Големи лицемери са анкетирали май.
fallback
Последни