IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla e укрила данни за над 1000 инцидента с автопилота си

Разследване на германска медия разкрива и други нарушения на американския производител

Разследване на германския всекидневник Handelsblatt разкрива, че грешките в системите за подпомагане на водача (Autopilot) на Tesla са много по-многобройни и опасни, отколкото признава американският производител. Според изтекла информация от базата данни на Tesla повече от 1000 пътни произшествия са причинени от повреди на системата през последните 8 години. Много от документите са обозначени като поверителни.

 

Автопилот на Tesla

 

Американският журналист Феликс Холтерман и разследващият репортер Ларс-Мартен Нагел говорят в подкаста Handelsblatt Today за предполагаеми оплаквания относно системите за подпомагане на водача на Tesla, които са открили в „Досиетата Tesla“.

Около 100 гигабайта данни са предадени на Handelsblatt, които трябва да идват директно от ИТ системата на Tesla. „Досиетата Тесла“ са от общо над 23 000 файла. Освен всичко друго, има списъци в Excel, които очевидно съдържат информация за заплати и лични адреси на повече от 100 000 настоящи и бивши служители. От компанията Tesla наричат това кражба на данни.

 

Автопилотът на Tesla-1

 

Повечето инциденти са в САЩ, където системата за първи път влезе в експлоатация и където има достъп до версията за пълно самоуправление. Handlesblatt твърди, че е стигнал до това заключение, след като анализира повече от 23 000 файла, принадлежащи на Tesla, които вероятно са били предоставени на медията от бивш служител на Tesla.

Същите данни показват, че са подадени над 4000 жалби от клиенти, които имат проблеми с функционалността на системата, повечето от които са игнорирани. Според германското издание 2400 от жалбите са свързани с неконтролирано самоускоряване, 1500 са за недостатъчно спиране, но има и случаи на аварийно спиране или „фантомни“ спирания, без реална нужда от тях.

 

Tesla-67

 

От американската компания засега отказват да коментират изтичането на данните и са поискали от вестника да премахне информацията. Tesla обмисля правни действия.

 

 

0 от 500
  • #41
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Браво ( преди 9 месеца )
    А, така. Браво на германците, ще търсят начин да си отмъстят за Дизелгейта, който беше търсен за да се настрои света срещу бензина и дизела и да се наложи тяхната Тесла.
  • #40
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До 39 ( преди 9 месеца )
    Не съм съгласен, че в рамките на нашия живот ще въведат задължително ползване на автопилот. Физически е невъзможно, точно както и да се отървем от всички автомобили с ДВГ, защото жизнения им цикъл е много дълъг и ще се ползват десетки години след като бъде продаден последния автомобил с ДВГ. А и как си го представяш, след като тесла е единствената марка която разполага с автопилот, който може да шофира в градовете. Другите дори не правят опити. Автопилота на mercedes е смешка - *** дистроник
  • #39
    1 rate up comment 4 rate down comment
    VAYK ( преди 9 месеца )
    След някоя година други инциденти освен с автопилот няма да има, защото никой няма да си кара колата самостоятелно така че тази информация е безсмислена! Тесла са най напред със софтуера, пуснат е на бета в превозните средства и е нормално информацията за него да е най много включително и за неуспехите! Всеки разработчик или ИТ е наясно с това! Статията е за някой който като чуе ел. кола и автопилот и настръхва!
  • #38
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Фф ( преди 9 месеца )
    Да, затова акциите в петък скочиха с 5 % .
  • #37
    4 rate up comment 6 rate down comment
    МЪСК ( преди 9 месеца )
    Мъск спази обещанието си: Model Y вече е най-продаваното МПС в целия свят! От началото на 2023 са купени 267200 Model Y, а Королата е втора с 256400. Историческо! И още: от началото на годината Tesla е най-продаваната кола в премиум сегмента В БЪЛГАРИЯ, изпреварвайки Мерцедес, Ауди и БМВ. 92 нови Model Y само за първите три месеца. Честито на собствениците! Нека станат милиарди и на пътя не остане нищо, което върви на ***, трака, чупи се и пуши черно и синьо.
  • #36
    10 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 9 месеца )
    Истината е кракомобила - хем еко, хем ефтино, хем и здравословно...поне за града.
  • #35
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 9 месеца )
    Не, моля ви! Купете си трошляците на Илон! Все пак естествения подбор така действа!
  • #34
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Гостенино ( преди 9 месеца )
    Tesla отбеляза производството на своя 4-милионен атомобил...Според изтекла информация от базата данни на Tesla повече от 1000 пътни произшествия са причинени от повреди на системата през последните 8 години.По данни на МВР през 2022 година по пътищата на страната са загинали 525 души. Регистрираните катастрофи са почти 6600. При тези инциденти са ранени над 8400 души, предава БТА.Какво казва статистиката според тебе? Сещаш ли се как се казва на човек който говори глупости и си го п ...
  • #33
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Гостенино ( преди 9 месеца )
    "Еластичния колянов вал къде го забрави?"Ти функционално неграмотен ли си? Дали не съм го казал няколко мнения преди тебе, че един от редките случаи в които съм се объркал е че съм объркал понятията модулна еластичността и коефициент на еластичността, защото това не ми е специалност.Май наистина не се правиш на глупав а това си ти е черта на характера която не можеш да скриеш и да искаш, защото според една народна поговорка глупост и бедност не могат да се скрият.
  • #32
    5 rate up comment 2 rate down comment
    До 27 ( преди 9 месеца )
    Хайде провери си в архивите дали това за процентите аз съм го писал? Хайде да не се правиш на луд, че 100 пъти не съм ви смятал колко автомобила ще трябва да продава през 2030 година тесла, ако всяка година има 50% на продажбите от 50%? Още една глупост която повтаряте вече пета година, че този ръст бил невъзможен за повече от две-три години, а Тесла има по-голям от 50% ръст и изпреварва плановете, но вие не можете да си го сметнете и се излагате и по тази тема.