fallback

Dacia Spring се запали и изгоря в Румъния

Собственикът на електромобила твърди, че пожарът е възникнал в батерията

Електрически Dacia Spring се запали в Румъния и изгоря до основи, а това е първият подобен инцидент в Румъния и втори в Европа с произведения в Китай градски автомобил. Първият публично известен инцидент с Dacia Spring е в Италия, където през ноември 2022 г. кола се запали на паркинг по време на зареждане.

 

 

Собственикът на автомобила в Румъния публикува информация за инцидента във Facebook групата на Dacia Spring Romania и включи снимки и видео. Той казва, че пожарът е избухнал, докато колата е била управлявана от съпругата му в близост до дома им в окръг Тимиш, Западна Румъния.

Йонел Карну добавя, че жената, която карала сина им от училище, се паникьосала, когато чула силен шум отдолу на превозното средство - комбинация от съскане и скърцане. Тя се обадила на съпруга си и му казала, че отдолу на колата, там където се намира батерията, започва да излиза гъст дим.

 

 

Тъй като била на около 300 метра от дома си, жената продължила да се движи, докато се прибере и веднага слязла от автомобила заедно със сина си. „Петнадесет минути след това колата беше напълно обхваната от пламъци“, написа Йонел във Facebook.

Когато пожарникарите пристигнали установили, че автомобилът е напълно унищожен от огъня. Те идентифицират късо съединение като първоначална причина за инцидента, но не определят дали има връзка с батерията или компоненти на електрическата система.

Собственикът казва, че притежава колата от година и половина и е изключително доволен от нея през това време. Той също така отбеляза, че винаги е зареждал автомобила у дома си. Колата е с пробег 36 000 км, има още 18 месеца гаранция и е застрахована.

 

 

В по-късна публикация три дни след злощастното събитие Йонел предложи повече подробности, включително, че е убеден, че пожарът е възникнал в батерията. „Вече предоставих на властите и на Dacia снимки и видеоклипове, които ясно показват как гъстият дим излиза точно от зоната на акумулаторния пакет“, казва мъжът. След като е бил свидетел на пожара, той смята, че няма друга възможна причина.

Дали е така се очаква да решат експерти и екип от инженери от завода на Dacia в Миовени (Румъния) след извършване на техническа експертиза. Dacia също така информира собственика, че екипът ще разговаря със съпругата му и ще поиска сведения за обстоятелствата преди и след събитието.

 

 

fallback
  • #17
    Бахура ( преди 1 година )
    Аз пък си карам V12, не ще да се запали...
  • #16
    Алекс ( преди 1 година )
    Ще си вземе застраховката и ще си купи друга.Всяка новост е съпроводена с проблеми.Постепенно тези проблеми ще се отстранят.Електромобилите са бъдещето.
  • #15
    Гост ( преди 1 година )
    До 12 - да няма пострадали хора. Като чета написаното тези са имали късмет да стигнат до къщи защото са били близо, а пък колата...
  • #14
    така е ( преди 1 година )
    Точно така е 13 , от всички превозни средства изгорялата електричка замърсява най-много
  • #13
    анонимен ( преди 1 година )
    #6Една изгоряла електричка генерира повече пушек от 100 000 дизеларки.
  • #12
    анонимен ( преди 1 година )
    #11 ако беше така, каква е ползата? - излез да гледаш как гори?
  • #11
    Гост ( преди 1 година )
    Добре де, би трябвало да може да се засичат такива проблеми, които могат да доведат до запалване на батерията. Поне да предупреждават - излез веднага, да мигат лампички...
  • #10
    До турбоантиелектрик ( преди 1 година )
    На каква база ще вдигнат застраховките? За разлика от вас, застрахователите работят със статистически данни и математически сметки. А статистиката показва че електромобилите се палят 10 пъти по-рядко отколкото автомобилите с ДВГ, ако са произведени качествено. Разбира се могат да вдигнат застраховките на такива с некачествени батерии, които се знаят. Или както при тия и hyundai, след това да осъдят производителя да си възстановят щетите от увеличените кражби
  • #9
    Гошо ( преди 1 година )
    Видях едно такова наскоро и въобще не разбирам какво са се опитали да направят от Dacia. Колата е супер малка и тясна но същевременно има пропорциите на джип. Дизайна е ужасен и дори за градска кола е прекалено малка.
  • #8
    анонимен ( преди 1 година )
    Тролеите как не се палят освен руските?
fallback
Последни