fallback

Mercedes въвежда плащане с пръстов отпечатък

Новата технология улеснява добавянето на функции за автомобила

Все по-често казваме, че колите са се превърнали в смартфони на колела, като те винаги са свързани с мрежата и това дава възможност за изтегляне на актуализации от разстояние, без да се налага да де ходите до сервиз.

Mercedes прави още една крачка за улесняване на своите клиенти. Германската компания обяви, че сегашната платежната система Mercedes Pay е готова да стане Mercedes Pay + благодарение на сътрудничеството с Visa. Така че закупуването на някои функции ще бъде още по-лесно и няма да изисква карта или смартфон, а само пръст.

Точно както при съвременните смартфони, всъщност ще бъде достатъчно да поставите пръста си върху сензора за цифрови отпечатъци, интегриран в колата, за да отключите плащането, управлявано от Visa's Cloud Token Framework. Това е сигурна система, чиито данни елиминират чувствителната информация за плащане, като я криптират и изтриват на всяка стъпка и по този начин я правят недостъпна за всякакви злонамерени хора.

Първоначално услугата ще бъде налична за моделите Mercedes-Benz EQS, EQE, S-Class, C-Class и GLC, които са единствените модели, оборудвани в момента с четец на пръстови отпечатъци. Mercedes Pay+ ще позволява да се плащате, без да се налага да въвеждат данните на кредитната си карта всеки път. Точно както се случва с различни услуги като Google Pay и Apple Pay.

Шофьорите ще могат да закупят нови софтуерни функции за своите автомобили, като увеличен радиус на завиване на задния мост, асистент за дълги светлини на автомобила или дистанционно паркиране. Всички тези системи с хардуер вече присъстват в автомобила, но могат да бъдат отключени само след заплащане на тази функция.

В бъдеще Mercedes ще разшири услугите си, като ще предлага зареждане с гориво (или зареждане на батерията). И за всичко това ще бъде нужно единствено да се постави пръста върху сензор.

fallback
  • #8
    пак има кожа ( преди 3 месеца )
    а може ли отпечатака да ми е от оная работа ?
  • #7
    Ехо овци ( преди 1 година )
    Именно, докато има толерасти ще има и кой да им го набива отзад. Хващайте се за палците, драги толерасти! Идват за вас!
  • #6
    Айде да ви го.. ( преди 1 година )
    Много улеснява няма що. Плащане, пръстов отпечатък!? За кое да плащам пак? Че вече веднъж съм платил цената на колата с притежаваните от нея екстри. Какво искат да плащам отново, че и да ми свалят биометрични данни без да съм се подписвал някъде, че го желая това нещо!? Усещам как ще има съдебни искове срещу тази нова вандалска практика. Много нагли станаха. Прекалено.
  • #5
    до Лудория ( преди 1 година )
    Ей на това му се вика ефективно използване на ресурсите, нали. Всичко е пунта мара. Те го произвели, налично е, използвани са ток, вода, кислород и т.н. а пък дали ще го ползваш - ако платиш. Двуличие и разпад.
  • #4
    Идиот ( преди 1 година )
    Аз предлагам и *** анализатор да сложат като пръднеш да ти кажат дали си ял добра храна и да ти препоръчат друга и ,имам и други идеи да ми се обадят да им ги споделя.
  • #3
    Лудория ( преди 1 година )
    Както писаха в предишни материали по темата, ще има нов бизнес за хората с компютри - да хакнеш, patch-неш автомобила. :) Много е странно това да има хардуер, който очевидно е калкулиран в цената на автомобила, но да си доплащаш за него?!
  • #2
    q ( преди 1 година )
    тези юнаци съвсем са се забравили. Всъщност кярат като за последно от ретроградни хора с лесно изкарани пари. Пуснете си ютуб за последните автосалони в Китай. От там се надига такова цунами, че тези само ще си спомнят великото минало. Китайците са между друго доста хитри - предлагат доста по интересни като дизайн и възможности автомобили по сходни с германските цени. Т.е идеята е германците да бъдат избутани от най-сладкия пазар, китайския. После останали с наполовина продажби ще бъдат купени.
  • #1
    анонимен ( преди 1 година )
    Следва само чипа, набит в мозъка и стадото ще е напълно в затвора на дигиталната кошара. После безследно премахване на тялото и пълен контрол върху виртуалното множество от вече бездушни същества. А Mercedes му викат "улесняване на своите клиенти". :-(
fallback
Последни