IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да размразите спирачките, без да повредите нещо?

Вижте и метод за справяне с лед в казанчето с течност за чистачки

Зимата у нас в истинския си вид с много сняг и студ все още липсва, но и това се очаква да стане. В Русия обаче, както е известно, зимните условия са много сурови на големи територии и шофьорите намират различни начини да се борят с последствията върху своите автомобили. Вижте какво правят някои руснаци.

 

Размразяване на спирачки

 

Например – ако спирачките на колата са замръзнали, не е нужно да се удря барабана, или да търси вряща вода, за да се излива върху него. Използва се топлината от изгорелите газове.

За целта обаче ще трябва предварително да е осигурен подходящ маркуч. Факт е обаче, е този метод е подходящ за алуминиеви джанти, като тогава се поставя маркуча върху ауспуха, стартира се двигателя, а другият край се насочва през спиците към спирачния механизъм. Ако обаче джантите не са такива, ще трябва да се свали колелото.

 

Размръзване на стъкло

 

При силни студове и снеговалеж горната част на предното стъкло често замръзва. Ефективността на парното, особено на по-стари автомобили, понякога не е достатъчна, дори и да се насочи максималния въздушен поток към предното стъкло.

Тогава има и друго решение, което да е в помощ – отворите се насочват нагоре, а сенниците се поставят почти вертикално, за да може топлият въздух да отива право към горната част на стъклото.

 

Размразяване на казанче-1

 

Как да се размрази казанчето с течност за чистачки? Ледът се „страхува“ от сол, киселини, алкохол и вряща вода. Проблемът е, обаче че и боята на тялото и другите части на автомобила страдат от същото. Въпреки това, с известна предпазливост, може да се използва гореща вода и сол за размразяване.
Ако се разтвори пакет сол в казанчето с течността за чистачките, се получава наситен солен разтвор, който не може да замръзне до -20 ° C.

 

Размразяване на казанче

 

След това агресивната течност трябва да се отстрани бързо, като това става най-добре с маркуч за изпомпване на гориво или други течности. Разтворът трябва да се изводи през гърловината, след това казанчето трябва да се изплакне с чиста вода поне 2-3 пъти, като отново се изпомпва. За по-голяма ефективност може да се разтвори и малко антифриз във водата.

 

 

0 от 500
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Не разбрах как точно става това със солта в резервоара на течността за чистачки . Значи имаме една замръзнала буца лед вместо течност в резервоара ( няма вода в течно състояние ) . Като я поръсим със сол какво ще стане ? Колко време би отнело солта малко по-малко да разтапя тази буца ? Може би до лятото ?
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Точно за антифриза щях да пиша и аз. Очевидно автора не знае какъв мазноч става по стъклата от антифриза. После стъклото така се замазва, че няма чистене.
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Ангел ( преди 1 година )
    Най ми хареса това на края с антифриза.
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Маркуча от ауспуха трябва да е тервоустойчив,обикновен не става стапя се от горещите газове.А за да нямате проблеми с течността си сложете таква противозамръзваща,че простотиите написани горе със сол ще ви докарат разходи скъпи.