IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шотландци представиха електрически SUV с живот 50 години

Автомобилът Munro MK_1 е само с един електродвигател

Шотландската компания Munro Vehicles представи електрически SUV, за който твърди, че е толкова издръжлив и способен, колкото и екологичен. Според собствениците на Munro Vehicles - първият шотландски производител от повече от четири десетилетия, Ръсел Питърсън и Рос Андерсън, те се интересуват повече от дълголетието и очакват този автомобил MK_1 да издържи до 50 години.

 

1073184.jpg

 

Визията на Munro MK_1 е оценена от Сarbuzz така: „Няма стайлинг. Това е кутия, защото това е най-лесната форма. Има светлини отпред и светлини отзад, защото са задължителни по закон. И има врати, за да могат хората да влизат и излизат“.

За разлика от повечето други електрически 4x4, „шотландецът“ е с един електродвигател, а не на всяка ос, поради силната му ориентация извън пътя. Разположен е в средата, което спомага за постигане на почти перфектно разпределение на теглото 50/50. За разлика от повечето електромобили, Munro MK_1 използва електрически аксиален двигател. По-скъп е за производство поради високата степен на ръчно сглобяване, но тежи 50% по-малко и е много по-малък.

 

Munro MK_1-4.jpg

 

„Най-добрият начин за шофиране извън пътя е да се гарантира, че всяко колело има еднакъв въртящ момент и, че всички колела се въртят с еднаква скорост“, казва Питърсън, главен изпълнителен директор на Munro. Той допълва, че двигателят може да ускори до 100 км/ч само за 4,9 секунди, а максималната скорост е ограничена до 129 км/ч.

Munro MK_1 е предвиден за места, които изискват здраво и просто задвижване. Насочен е към използване в строителство, селско стопанство, минно дело, околна среда, аварийно спасяване, поддръжка на инфраструктура и отдих.

 

Munro MK_1-1.jpg

 

Клиентите могат да избират между електрически двигатели с мощност 220 кВт (295 к.с.) и 280 кВт (375 к.с.) и две опции за батерии - базова от 61 кВт/ч и 82 кВт/ч, която ще осигурява пробег до 306 км. Батериите могат да се зареждат през нощта със стандартен щепсел или малко повече от 30 минути с DC бързо зарядно устройство.

Батерийните пакети са съставени от 35 най-съвременни литиеви NMC модула, монтирани в три здрави алуминиеви кутии под автомобила. Тези кутии могат лесно да бъдат сменени, но Munro дава гаранция от, че батериите на MK_1 ще доставят 80% от първоначалния си капацитет след осем години и 160 000 км. Електрическият SUV има клиренс от 480 мм, както и способността да преодолява вода с дълбочина до 800 мм. Интериорът е спартански, а що се отнася до безопасността, Munro смята, че заради стоманеното шаси конструкцията е достатъчно здрава, за да издържи на преобръщане.

 

Munro MK_1-2.jpg

 

Компанията вече приема депозити за първата партида модели, които ще бъдат произведени в Килбрайд, Шотландия. В процес на изграждане е нов завод в централна Шотландия, като производствената линия се очаква да започне през 2024 г. Munro първоначално ще произвежда само 250 единици годишно, но ще увеличи бройката до 2500 с течение на времето. Цените започват от £49 995 ($61 054).

 

 

0 от 500