fallback

Китайци представиха бюджетна хиперкола с 1225 к.с.

Електрическият GAC Aion Hyper SSR вдига 100 км/ч от място за 1,9 секунди

През последното десетилетие китайските компании добре усвоиха производството на автомобили, като следващата им крачка е да се насочат към сегментите на премиум-моделите и хиперколите. Една от тях Aion, която е собственост на концерна GAC, но от 2018 г. се развива като самостоятелен производител.

Компанията обещава цяла гама спортни модели, като представя първият от тях, който ще бъде и флагман на бранда Aion. Колата се казва Hyper SSR, като нейното производство трябва да стартира през есента на следващата година, а поръчки вече се приемат.

Съдейки по описанието в официалния сайт на Aion, корпусът на автомобила е изцяло от въглеродни влакна. В кърмата е интегрирано издигащо се при високи скорости задно крило, а в долната част виждаме развит дифузьор. Врати са с безрамково стъкло - тип „гилотина“.

В салона има две спортни седалки и сравнително прост преден панел с 8,8-инчов приборен панел, който напомня на този на съвременните автомобили Peugeot и е съчетан с 14,6-инчов таблет на мултимедийната система, разположен в центъра.

Техническото описание все още е много оскъдно, като се посочва, че електромоторите и окачването са прикрепени към подрамките. Броят на самите мотори не се посочва, но е известно, че максималната им мощност е 1225 к.с., а въртящият момент на колелата достига 12 000 Нм. Базовият вариант ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,3 секунди, а топ.версията – Ultimate, за 1,9 секунди. Няма сведения за капацитета на батерията и съответно за пробега.

Още снимки на китайската хиперкола - вижте в галерията:

Интересна е и цената на тази хиперкола – в Китай тя ще стартира от 1,29 млн юана, което прави 183 500 евро. Затова и Hyper SSR е определян като „бюджетен“ модел, тъй като колите с подобни характеристики струват поне 10 пъти повече. В същото време обаче именно цената може да се окаже и проблем за модела, тъй като в този сегмент клиентите не гонят евтиното.

fallback
  • #3
    Веселин Бенев ( преди 1 година )
    Изглежда по-добре от Ферари.Май италианските супер марки би било добре за тях, ако работят съвместно с китайските си колеги, ако искат да се електрифицират.
  • #2
    10 пъти? ( преди 1 година )
    (колите с подобни характеристики струват поне 10 пъти повече.)Чак пък поне 10 пъти повече ако е за ускорение до 100, S Плайд струва по-малко а най-бързия Лусид Айр долу-горе колкото тази двувратка и други съществени характеристики не са дадени
  • #1
    анонимен ( преди 1 година )
    Копие на Ферари
fallback
Последни