IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Фалиралият SsangYong си намери купувач

Химическият концерн KG Group ще се ангажира да спаси автомобилния производител

SsangYong, който от няколко години е на ръба на закриването, но продължава да разработва нови автомобили, най-накрая намери спасител в лицето на химическия концерн KG Group. Според MarketWatch, съдът в Сеул, който разглежда делото за фалит на SsangYong, е разрешил на консорциум, воден от KG Group, да придобие южнокорейския автомобилен производител за 699.5 милиона долара.


SsangYong


Освен химическия концерн, за закупуване на автомобилната марка кандидатстваха и компаниите Kanglim (производство на специални автомобили и строителни кранове) и KH Feelux (осветителни устройства).

Индийският конгломерат Mahindra & Mahindra притежава 74.65% дял в SsangYong от 2011 г., но южнокорейската компания изпитва финансови затруднения през последните няколко години. На фона на кризата, причинена от пандемията на коронавирус, Mahindra предприе курс за намаляване на разходите, включително задържане на финансова подкрепа за SsangYong в размер на 423 милиона долара. В края на 2020 г., с решение на съда по несъстоятелността в Сеул, SsangYong премина под външно управление.

Надеждата за спасение се появи едва през есента на 2021 г. - стартъпът Edison Motors, който произвежда електрически автобуси, се заинтересува от закупуването на марката. В последния момент обаче сделката пропадна поради факта, че купувачът не изпълни в срок задълженията си за плащане и договорът с него беше прекратен.

Що се отнася до KG Group, химическата група възнамерява да закупи SsangYond на два етапа, като на първия етап ще закупят нови акции, издадени чрез допълнителна емисия, в размер на 260 милиона долара. Регистрацията се очаква в началото на юли, като все още се нуждае от одобрение от кредиторите. 

0 от 500