IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чували ли сте за съветския феномен „кола-къртица“?

Футуристичният проект така и не е реализиран докрай

През 20-ти век на бял свят се появяват всевъзможни интерпретации на автомобили, включително и военни такива. Последното до голяма степен беше улеснено от т.нар. Студената война - идеологически противоположните сили търсеха различни варианти за надмощие над врага. 


Бойна къртица


Ярък пример за такава футуристична концепция беше разработването на военна подземна кола, която в Съветския съюз нарича „бойна къртица“. И въпреки че историята за появата и изпитанията ѝ изглеждат донякъде фантастика, такова превозно средство наистина е съществувало.

Доста често срещана идея през миналия век е разработването на подземни саботажни превозни средства, които да се появят в тила на врага, но това изисква подходяща техника и оборудване. А един от първите, които се опитват да проектират такова устройство, е руският инженер Петр Рассказов. Смята се, че през далечната 1904 г. именно той става родоначалник на повечето последващи проекти за самоходна подземна машина. Въпреки това през 1905 г. изобретателят е убит, а рисунките му изчезват, като по-късно, по неизвестен начин, се озовават в Германия.


Бойна къртица


През тридесетте години на миналия век немският инженер Хорнер фон Вернер работи по проект с кодово име Midgard Schlange- име е взето от скандинавския фолклор. Тъй като превозното подземно средство трябва да бъде военно, е планирано върху него да се поставят мощни оръжия. Това обаче, както и потенциалната мощност на силовия тракт, значително повишават цената на и без това скъпия проект.

Затова в условията на Втората световна война, особено след повратния момент в полза на антихитлеристката коалиция, проектът е затворен. Паралелно с развитието в Германия, руснаците също се опитват да реализират подобен проект. В Съветския съюз той се прави под ръководството на инженер Александър Требелев. В предвоенните години обаче не е възможно за руските учени да разработят така желаната подземна кола.


Бойна къртица


Ситуацията се променя, след като след Войната, руснаците се сдобиват с германските проекти и разработки, както и си връщат онези, някога направени от руския учен Рассказов. Така проектът е възроден с пълна сила, като куратор му е министърът на държавната сигурност на Съветския съюз В. С. Абакумов. Точните подробности за проекта са неизвестни, тъй като според различни източници разработките по него продължават да бъдат класифицирани като „строго секретни“.

В същото време има твърдения, че съветската подземна кола с кодово име „Бойна къртица“ все пак е създадена под формата на експериментален прототип. Появява се  и вероятно описание на техническите характеристики: дължина - 35 метра, диаметър - 3 метра, средна скорост - 7 километра в час, двигател - ядрен реактор, брой на екипажа - пет души, капацитет - до 15 души. В периода от 1962 до 1964 г. пилотното копие на подземната кола е докарано на етап изпитания.


Бойна къртица


На широката общественост е известен само един реален тест на „Бойната къртица“ в района на връх Благодат в Урал, но за нещастие атомният двигател се самовзривява на дълбочина 10 метра, а екипажът загива. Този инцидент слага край на по-нататъшното развитие и проектът е затворен. Не е останал дори прототипа, който според една от версиите просто се е "изпарил" от силната експлозия.

0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 2 rate down comment
    JD ( преди 2 години )
    Със сигурност нищо съществено не са направили. Поредната изфабрикувана мистерия на руснаците, че да се направят пак на интересни.
  • #8
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Другите изобретяват наистина стойностни неща а руснаците се занимават с подобни глупости. Други държави от пустините направиха оазиси а най-богатата на всякакви суровини държава, при това в Европа, си тъпче на място и единственото което прави е оръжия "без аналогов в мире".
  • #7
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Кво направихте бе,хора? Спряхме ядрото на Земята?Имаше такъв филм....
  • #6
    26 rate up comment 5 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 2 години )
    Нещо, което е дълго 35 метра, широко 3 метра, трябва да се движи под земята със скорост 7 км/ч! Приказки под шипковия храст.....
  • #5
    9 rate up comment 6 rate down comment
    До колегата ( преди 2 години )
    Ам те почнаха да забраняват Достоевски, оня ден в италиански университет отменили лекциите на тази тема
  • #4
    10 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Колко да е интересна и любопитна, бе, Марио? Как така "разработките по него продължават да бъдат класифицирани като строго секретни", но същесвременно "такова превозно средство наистина е съществувало" и "има твърдения"? Това е самото определение за жълта статия, написана, за да взима стотинката на лековерни нискообразовани русофили като теб. Без източници, без проверка на фактите.
  • #3
    22 rate up comment 16 rate down comment
    Марио ( преди 2 години )
    До коментар 1 - ми не ги чети бе, анонимнико. Сега всичко руско ли трябва да отричаме и Достоевски може би? Статията е много интересна и любопитна, като не ти харесва - марш при краварите, та ща та занимават само с V8 и неуправляеми коли. А това нещо е уникален експеримент, да със злощастен край, но свръхлюбопитен.
  • #2
    24 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Всичко руско рано или късно се взривява и убива екипажа си :)
  • #1
    36 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ЕС хубаво спря пропагандните телевизии на ПyTлер, но трябваше и на вас да ви спре евтините руски сайтове, от които преписвате безсмислени статии.