IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Край на превишенията на скоростта? Круиз-контролът става задължителен!

От следващото лято всички нови автомобили ще бъдат оборудвани с такава система

Европейската комисия току-що прие проект за постановление, установяващо задължителното наличие на интелигентно устройство за контролиране и адаптиране на скоростта за всички нови автомобили, леки и камиони, съобщава френското издание L'argus.


круиз-контрол


Постановлението ще влезе в сила на 6 юли 2022 г., като на производителите ще бъдат препоръчани за внедряване няколко вида круиз-контрол, който ще може да определя ограничения на скоростта на определени участъци от пътя. Това ще става по два начина - чрез навигационната система на превозното средство и/или чрез системата за разпознаване на пътни знаци.

Автомобилите, които са произведени преди юли 2022 г. и не разполагат круиз-контрол, ще определят скоростта с помощта на системата за спешни повиквания eCall, която в Европа трябва да бъде инсталирана от 1 април 2018 г. На свой ред, производителите ще трябва да гарантират точността на устройствата в продължение на 14 години, включително актуализиране на карти и информация за текущите ограничения по пътищата.

Системата за круиз-контролът ще трябва да информира водача за ограниченията на скоростта. В случай на превишена скорост, автомобилните производители могат да използват няколко вида сигнали за водача, включително звукови аларми и дори вибрации на волана, както и възможност за принудително намаляване на скоростта

Как обаче ще работи системата при ситуации, на пътя, когато скоростта няма как да бъде намалена, за да се избегне инцидент. В тези случаи круиз-контролът ще трябва да бъде деактивиран чрез по-силно натискане на педала на газта.

„Не се изисква технология за автономно шофиране, тъй като системата трябва да помага само на шофьорите“, заяви Европейската комисия. Освен това, има възможност за пълно или частично деактивиране на системата, която автоматично ще се включва при всяко стартиране на двигателя.

„Основният принцип трябва да бъде отговорността за спазването на действащите правила за движение винаги да се носи само от водача“, се подчертава в постановлението.

0 от 500
 • #8
  43 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 5 месеца )
  То поне знаците в България да отговарят на оптималната скорост. Колко често сте карали 90 и изведнъж знак 60 който никак не ви е ясно защо е там и вие продължавате с 90 понеже не става ясно защо трябва да намалите. И сега си представете че новата ви кола сама намалява, но не и колата зад вас която няма такъв регулатор
 • #7
  38 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 5 месеца )
  Имам в колата такава система за разпознаване на знаци, която работи с навигацията и камера комбинирано. 20% от случаите не работи добре. Много често на магистрали, където на лентата, която е за излизане на магистрала има ограничение и колата си мисли, че това е ограничение за магистралата. Не виждам това как ще работи въобще.
 • #6
  30 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 5 месеца )
  Статията е поредното доказателстов, че Пешо от коли не разбира. Става дума за състема за разпознаване на знаци, а не за круиз контрол (има и адаптивен круиз контрол, но да не изпадам в подробности). която ако досега е била пасивна, от догодина ще е и активен асистент и ще "сигнализира" ако се кара над превишението. Дали пасивно или "активно", може би ще е въпрос на настройка. Но като цяло, поредната глупост да оскъпят колите
 • #5
  26 rate up comment 5 rate down comment
  Как ли пък не! ( преди 5 месеца )
  Кой пуска круиз-контрлът, който съществува в 20 годишни коли, на участъци със завои и ограничение на скоростта. Надявам се никой. Но то това е същото, без значение дали автомобила ще намаля автоматично, пак би било предпоставка за ПТП, абсурдно е..
 • #4
  17 rate up comment 18 rate down comment
  анонимен ( преди 5 месеца )
  Става, че свършват състезанията по пътищата...
 • #3
  37 rate up comment 7 rate down comment
  анонимен ( преди 5 месеца )
  Цялата мара втасала, тиквите в Брюксел се занимават с глупости.
 • #2
  37 rate up comment 10 rate down comment
  kvy ( преди 5 месеца )
  #1 към тотален контрол над живота на хората!
 • #1
  40 rate up comment 8 rate down comment
  А бе! ( преди 5 месеца )
  К'во му става на този свят!