IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW спря да поставя head-up дисплеи на много от моделите си

Причината е добре познатата - кризата с микрочиповете

Наскоро публикувано ръководство за поръчки в Германия за нови модели на BMW разкри, че баварският автомобилен производител е премахнал опцията за head-up дисплеи за някои от колите си. Челните проектори са част от пакета Innovation, който включва също лазерни светлини, асистент за шофирането и други "екстри". Цената на този пакет за BMW Series 3 е 3650 евро.


BMW Head-Up display


След премахването на HUD опцията, цената на пакета Innovation е станала 2500 евро, като той се предлага единствено за версиите M340i, M340d и 330e на "тройката". Според блога Bimmer Today, обаче, Серия 3 не е единственият модел, засегнат от липсата на хедъп дисплей. Тази опция е отпаднала и от повечето модификации на Series 4, освен при M440i и M440d.

Засегнати от липсата на микрочипове, нужни за добавянето на проектор, са също кросоувърите Х3 и Х4, като екстрата е налична само за версиите M40i, M40d и 30e. Сходна е ситуацията и при роудстъра Z4, както и при BMW 1-Series и 2-Series, където само M Performance вариантите на моделите могат да бъдат поръчани с head-up дисплеи.


BMW Head-Up display


Интересно е, че при по-големите и скъпи модели, като Серия 5 например, проблеми с визуалния помощник няма. От BMW все още не са коментирали официално докога ще продължи този проблем, но в някои форуми се твърди, че проблемите с HUD ще могат да бъдат разрешени най-рано през февруари следващата година, както било заявено от дилъри на някои клиенти.

Макар и не толкова масов, проблем има и с премиум аудиосистемите Harman Kardon, предлагани за някои от моделите на BMW. Клиенти са били предупредени за недостиг на количествата, който, очевидно, също има връзка с разразилата се глобална криза с микрочиповете за автомобилната индустрия.

0 от 500
  • #1
    4 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    При условие, че дисплейчетата им са заковани с пирон на таблото, не е голям проблем - като свърши кризата, ще заковат по един дисплей и готово.