IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производител на електрически камиони спаси SsangYong

Корейски холдинг е новият собственик на фалиралата автомобилна компания

През последните години корейският производител SsangYong живее на ръба на оцеляването и дори подаде молба за защита от съдебно преследване, след като не успя да си плати заем през миналата година и на практика фалира. Индийският концерн Mahindra, който е собственик на закъсалата компания, явно не желае да помага и търси на кого да я продаде.


SsangYong


Според японското издание Nikei, купува явно е намерен и съвсем скоро SsangYong ще има нов собственик. Това е южнокорейският консорциум Edison Motors, с който е постигната договорка и той ще плати около 260 млн долара (223 млн евро). Ако сделката бъде одобрена от съда, продажбата ще бъде финализирана още през ноември.

Медиите в Южна Корея твърдят, че интерес към SsangYong проявили три потенциални купувача. Освен Edison Motors това са базираната в Калифорния INDI EV и консорциум, ръководен от Electrical Life Business and Technology (EL B&T). Последният обаче е отпаднал от преговорите заради липса на необходимата документация.


Edison Motors


Edison Motors има известен опит в индустрията, тъй като произвежда електрически камиони и автобуси (на снимката). Консорциумът обаче има огромни амбиции да изпревари Tesla и да сe превърне в „Apple на индустрията за електрически превозни средства“. За целта корейците подготвят Smart S, който ще се конкурира с Mercedes-Benz ЕQS и Tesla Model S. Луксозният модел е с 3 електромотора със съвкупна мощност от 653 к.с. и разполага с батерия с капацитет 100 кВт/ч, която трябва да осигури пробег от 800 км.

Освен него, компанията работи и над Smart E – потенциален съперник на Mercedes-Benz EQE. Предвижда се и Smart A, който ще се бори с Chevrolet Bolt, и с Tesla Model 3. Има също планове за кросоувър Smart X, както и за електрически яхти, пакет дронове за доставка и летящи автомобили.

Снимки: SsangYong

0 от 500