fallback

Още едно Porsche 911 се превърна в звяр за офроуд

Доработеното Type 964 е посветен на американските пустинни надпревари

Ако експертизата и успехите на Porsche на пистите са много популярни и марката е сред символите на асфалта, то трябва да ви припомним също, че германската компания има и доста успешни подвизи извън пътя. По-конкретно в някои международни серии през 70-те години на миналия век и, разбира се, двете титли от рали "Дакар" през 1984 и 1986 година.

За да ни припомни състезателния дух на онази епоха, американската компания TJ Russell създаде уникален доработен "ралиджийски" модел, наречен Baja 911, кръстен на едноименните пустинни надпревари в САЩ. Оф-роуд звярът е базиран на употребяван 964 Carrera, като за задвижването на рали-играчката се грижи атмосферен 6-цилиндров двигател с въздушно охлаждане от оригиналния модел.

Двигателят, разбира се е минал през сериозни модификации, правен в сътрудничество със специалистите от Rothsport Racing. Благодарение на интервенциите, максималната мощност на автомобила е 370 конски сили, които могат да се предават както към задните, така и към четирите колела. Скоростната кутия е механична, заета от 911 Turbo поколение 996.

Шасито и окачването на Baja 911 са усилени за да издържат натоварванията при оф-роуд шофиране. Колесната база е удължена със 76 мм, а следите са с 35 см по-широки, което подпомага стабилността на машината при високи скорости. Специално окачването е със значително увеличен ход - 30 см отпред и 34 отзад. Специално внимание е обърнато на олекотяването, като повечето компоненти по машината са алуминиеви.

Машината изглежда напълно функционална за участие в някоя "баха" надпревара: налице са защити под купето, предпазен ролбар, както и масивни гуми за всякакви терени. В салона е поставена сертифицирана предпазна клетка, водачът и пасажерът разполагат със спортни седалки с рали-колани, монтирани са състезателни педали регулатори за отзивчивостта на спирачките и диференциалите и още куп важни неща.

Porsche Baja 911 е със 181 кг по-лека от "донорския" модел, като заковава кантара на 1270 кг. Далеч не толкова лека е цената за оф-роуд болида, която започва от внушителните 400 000 долара и достига до цели 650 000 за най-оборудваната версия.

Повече снимки на Porsche Baja 911 вижте в галерията:

fallback
  • #1
    Карам е90 ( преди 2 години )
    Яко порше
fallback
Последни