IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Инженер измисли спасителна жилетка за автомобили

Американка създава ClimaGuard след като загубила колата си в наводнение

Автомобилите и водата не се обичат особено много, въпреки немалкото опити за създавани на плаващи возила. Ако водата нахлуе в салона и двигателния отсек на една кола, проблемите стават много и сериозни - корозия, електрически проблеми, унищожаване на електронни компоненти и още куп главоболия. Ето защо, автомобилите, пострадали при наводнения, най-често се бракуват от застрахователните компании, дори и да изглеждат наред.


ClimaGuard

Сега, обаче, явно има изход от подобни, меко казано, неприятни ситуации. Американката Рейхъл Ейбрахам - инженер, живеещ в Тексас, много добре познава болката от това да изгубиш колата си в наводнение, както се случило през 2008 година. И впряга всичките си познания по химия и инженерство, да намери решение, което да се опита да предпази автомобилите от водни стихии.

Така се ражда "спасителната жилетка за коли" ClimaGuard. Най-общо, това представлява гигантска чанта, с която покривате автомобила си и я затваряте с ципове отвсякъде, за да държите водата настрана. Тя е създадена от материали, които са доста издръжливи и водоустойчиви. Но разбира се има и доста повече. Така например, циповете не могат да предпазят автомобила от вода, но много е важно разположението им, което играе огромна роля при дизайна на ClimaGuard.

Как работи решението вижте във видеото:

Когато водата достигне дадено ниво, автомобилът ще започне да плава, а ципът е разположен над водната линия. На теория, ако не настане абсолютен потоп, колата опакована с ClimaGuard може да издържи на наводнението и да оцелее без сериозни щети. Специални ремъци помагат возилото да се задържи на място докато плава, а защитата не се ограничава само до автомобили - с покривалото с голям размер могат да се опаковат различни неща, изложени на риск.

Това не е първият опит за подобна автомобилна "спасителна жилетка". Подобен проект бе представен през 2017 година от компания от Филипините. Продуктът се нарича Flood Guard Car Bag (чанта за предпазване на коли от наводнения в свободен превод) и буквално приличаше на чанта, която се разпъва на три страни.


ClimaGuard


Но докато филипинското решение изисква участието на двама души, то с изобретението на Рейхъл Ейбрахам може да се справим и сами. ClimaGuard вече се предлага на американския пазар, като цената му е 399 долара. Прилична сума, с която да предпазите любимата си машина от наводнения, особено ако живеете в район, в който необузданите водни стихии не са рядкост.

Повече снимки на ClimaGuard може да видите в галерията:

0 от 500