fallback

Новата Dacia Duster идва през 2024 година

Достъпният SUV сменя платформата и става хибрид

Най-популярният достъпен SUV на пазара в Европа – Dacia Duster, беше актуализиран наскоро, като това беше една от първите стъпки в плана на румънския производител за следващите няколко години. Той включва пускането на няколко нови модела на пазара, като сред тях ще бъде и следващото – трето поколение на Duster.

През 2022 година Dacia ще предложи на клиентите си нов 7-местен модел, който ще замени Lodgy. Неговият дизайн ще бъде в стила кросоувър/SUV, като някои от детайлите ще бъдат използвани и при следващия Duster, чиято поява на европейските пазари е планирана за 2024 година.

Всъщност, румънците ще разработват едновременно два модела – третия Duster и по-големия Bigster (на снимките), който ще излезе година по-късно. Засега двата кросоувъра са обозначени със заводски кодове P1310 и R1310, като ще бъдат изградени на една и съща платформа – CMF-B, която представлява еволюция на архитектурата на новото Sandero.

Бъдещите два SUV-модела ще получат новото лого на Dacia, което се състои от буквите DC. Новите Duster и Bigster ще споделят голям брой от дизайнерските елементи, като предната част и решетката на радиатора ще бъдат идентични. Основната разлика ще е отзад, тъй като Duster ще има много по-къси надвеси от Bigster, но като цяло и двата автомобила ще получа класически дизайн за офроуд-автомобили, на какъвто разчитат Land Rover Defender и Mercedes-Bezn G-Class.

Голяма част от интериора също ще се повтаря, но все пак ще има и различия, тъй като Duster ще бъде с 5 места (2+3 седалки), докато Bigster ще е със 7 (2+3+2).

Що се касае до задвижването, Duster III ще получи новия 1,2-литров бензинов двигател HR12 с 3 цилиндъра, който е свързан с 48-волтова „мека“ хибридна система. Следващото поколение на кросоувъра няма да се предлага с дизелови мотори, а като тяхна алтернатива ще се предлага хибридната система E-Tech на Renault. Сега тя разчита на 1,6-литров бензинов атмосферен мотор, но през 2024 година ще е излязло ново поколение с 1,8-литров двигател.

Така Duster ще се превърне в първия модел на Renault-Dacia с новия хибриден агрегат, който ще се поставя и на по-големия Bigster. Хибридната система ще бъде достъпна в два варианта – стандартен и зареждащ се (plug-in).

Снимки: Dacia

fallback
  • #10
    Стоян Георгиев ( преди 2 месеца )
    Каква ли е цената на новата дачия дъстър модел 2024г бензин газ
  • #9
    Alex ( преди 2 години )
    Браво на румънците!
  • #8
    Zax ( преди 2 години )
    Който не може да си позволи Японско си купува Румънско. Новата Дачия Х хамстер. Правя ги мазало като го видя по черните и в града с Японеца.
  • #7
    raiders ( преди 2 години )
    Хората бяха по-зле от нас преди 20г., сега не само са по-добре, а ние не можем ги настигнем... ццц срам ме е, мен и моята държава. Сега за Дачия, дали да си купя чисто нов Логан с газ за 24к, 5г. гаранция и 100к км, или ауди а4 б9 2016г. или по-добре Мерцедс С класа 2015г. Румънеца дали има такива дилеми или си кара 5г. и му дреме на г.ъ.з.а.
  • #6
    анонимен ( преди 2 години )
    Косачката ми е с по-мощен двигател
  • #5
    А бе ... ( преди 2 години )
    до 2024г няма да остане жив задръстеняк у нас! Кой ще ги купува тогава, кой?
  • #4
    Петко Таков ( преди 2 години )
    Румънците порят напред,а нас руснаците ни порят отзад !!!
  • #3
    Хан Аспарух ( преди 2 години )
    Бай ти *** ги знае теа работи, него ше учиш ти......Ненапразно САМО НИЕ сме били най-дълго в Османската империя, почти 500г.
  • #2
    анонимен ( преди 2 години )
    Кога ще ги стигнем румънците....?
  • #1
    анонимен ( преди 2 години )
    Изглежда доста добре, браво на Румънците.
fallback
Последни