fallback

Вижте как гори най-голямото сметище за гуми в света

Ако пожарът не бъде загасен, това ще бъде катастрофа, предупрежават еколози (ВИДЕО)

Най-голямото сметище за гуми в света гори в Кувейт, съобщават местни медии. Очевидци публикуваха снимки и видеозаписи, като се отбелязва, че гигантската струя дим може да се види отдалеч, дори от Космоса.

Екологични организации вече биха тревога, като предупредиха, че ако ако пожарът не бъде потушен в близко бъдеще, това може да причини значителни щети на природата. Причината е, че при изгаряне на стари гуми се отделят опасни вещества, сред които са карцерогенните бифенил и бензоипирен, а също така диоксин, фуран, антрацен и олово.

„Пожарът започна на 3 август, като стълбовете от черен отровен дим, издигащи се високо в небето, се виждат отдалеч. Досега е покрита относително малка част от гробището с гуми, чиято обща площ е 600 хиляди квадратни метра“, съобщават очевидци.

Видео от инцидента се появи в интернет, като то беше качено и на YouTube-канала FA Climate, Weather and Atmosphere. Оттам предупреждават, че пожарът, който е умишлено причинен, е на път да се превърне в екологично бедствие.

Самото сметище се намира в близост до град Сулайбия, като на него са изхвърлени над 52 млн. броя гуми. Снимки от спътници показват, че това не е първият подобен случай, след като по-рано тази година се запали и гробището за гуми в провинция Джахра. Гумите са съхраняват в подобни депа повече от 30 години, като властите обсъждат възможност за тяхното рециклиране, но все още не са открили решение на проблема.

Снимка и видео: YouTube

fallback
  • #11
    Емигрант избягал от ( преди 2 години )
    Точно така, Българите са най-ЕКОЛОГИЧНАТА НАЦИЯ в света! Във всеки град и село има изградени НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ СМЕТИЩА в които се извърля ВСИЧКО. А иначе като седнем на маса или стане дума на въпрос за плюене, няма равни като нас.
  • #10
    След проверка ( преди 2 години )
    в нета се оказва че фуран се съдържа в доста храни и особено в кафето, бифенила се ползва индустриално за много неща и не е канцерогенен, а бензиопирена е основа за производството на много видове хапчета, медикаменти и лекарства.Тези неща не са кснцерогенни, по- нататък не съм проверявал защото си личи желанието да се направи от мухата слон
  • #9
    Драго ( преди 2 години )
    Гробището за гуми в Кувейт е само едно и е в Сулайбия в Ел джахра няма други,едно и също гробище се пали вече няколко пъти
  • #8
    Име ( преди 2 години )
    Кофти сажди, няма спор. Сетете се обаче за 2010г. и един вулкан. Толкова за еко катастрофите и фондовете "Глобално затопляне".https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B9%D1%8F%D1%84%D1%8F%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%82%D1%8A%D0%BB
  • #7
    анонимен ( преди 2 години )
    А Европа налага зелени неща...има ли смисъл при подобни извращения?
  • #6
    sam ( преди 2 години )
    е толкова ли са прости да направят един отдалечен от огъня интервал в който няма гуми ..... горящите щр исгорят но поне да не се прехвърля огъня на останалите...
  • #5
    Ив ( преди 2 години )
    Хайде бе,не могли да намерят решение за старите гуми! То е намерено. В Германия отделят каучука,смилат го и го добавят в асфалтовата смес за пътища. А метала отива в пещите. Другият, по-скъп процес е да се получат от каучука течни въглеводороди,които са гориво. Арабите имат много пари,но не са се развили културно и си изхвърлят непотребните вещи в пустинята,точно като едни наши сънародници,които доста приличат на тях.
  • #4
    анонимен ( преди 2 години )
    все едно зимата белите българи друго правят, айде, стига лъжи
  • #3
    анонимен ( преди 2 години )
    Толкова си могат арабелите. Преди 80 години започнаха от наколни жилища, и още толкова след като света спре да им купува петрола, пак ще стигнат до такива.
  • #2
    анонимен ( преди 2 години )
    вижте се колко сте смотани и обратното на остри
fallback
Последни