IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се почиства двигател със сух лед?

Новата технология прави миенето на мотора много по-лесно и безопасно - но има и уловка

Почистването на двигателя е една от най-трудните - а също и от най-спорните - задачи в поддръжката на автомобила. Обикновената автомивка често може повече да навреди на агрегата, отколкото да му помогне. А ръчното сухо почистване на мъчно достъпните и тежко замърсени детайли е къртовски труд.
 
  
 
  
   
Алтернативата е двигателят да се демонтира и да се използва пясъкоструйка, но и това не е препоръчителен подход, защото абразивните частици могат да причинят увреждания. Вместо това известният специалист по car detailing Лари Косила представя по-бърз, безопасен и ефективен начин: почистване със сух лед.

Този нов метод използва "сух лед", тоест замразен въглероден диоксид, и мощен компресор. Косила тества метода върху един стар Rover V-8 двигател в ателието си Ammo NYC, подпомогнат от Ерик Даунинг от Nu Ice. За съжаление тази техника не е много приложима за обикновените потребители, защото изисква доста скъпо оборудване. Но пък до такава степен улеснява почистването на двигатели и други машинни елементи, че всеки професионалист в тази област би трябвало да се замисли за придобиването й.

Компресорът сгъстява въздуха и сухия лед. Накрая ледената въздушна струя се насочва към мястото, което искате да почистите, замразява светкавично всички нежелани наслоявания и ги отстранява с лекота. Всъщност с така лекота, че чак е приятно за гледане.


Как се почиства двигателят със сух лед (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500