IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобил от Икеа - купуваш в сандък и сглобяваш у дома

Колата е създадена от американец, но е произведена от Renault

Американският студент-дизайнер Райън Шлотауер е имал 15 седмици за да разработи от нулата ситикара Ikea Höga, като е ползвал помощта на компанията Renault и на мебелния гигант Икеа. Изискването към него е било само едно - както в случаите с мебелите на шведската компания купувачите трябва да вземат сандъка с части от склада на Икеа и после сами да сглобят автомобила.


Ikea Höga


Малката кола - 2,3 дължина (с 20 см по-къс от Smart Fortwo) и 1,57 метра широчина (Smart е дълъг 1,66 метра) е базирана на електрическа платформа, между чиито оси се намира акумулаторната батерия. Машината е по-висока от Smart - 1,88 метра срещу 1,52 метра, като има симетричен дизайн.

Благодарение на него тя се отваря отпред и отзад чрез прикрепени към покрива врати. Това позволява на инвалиди с лекота да влизат в салона, тъй като воланът и приборния панел се преместват заедно с вратата. Отворът на багажника е достатъчно голям за товаренето на различни предмети.


Ikea Höga


Заради малката си дължина в автомобила може да се поставят само две седалки, а вместо дисплей е предвидено да се използва смартфона или таблета на шофьора. Най-трудната задача, според Шлотхауер, обаче е била колата да се разглоби на толкова части, които да се съберат в неголям сандък. Техният брой е 374.

Засега не е ясно каква ще е съдбата на Ikea Höga, като предстои Renault и Икеа да решат дали да го произвеждат серийно. Техническите характеристики не се съобщават, но е известна цената - 5300 евро.

Още снимки на нестандартния автомобил - вижте в галерията:


Снимки: Ikea

0 от 500