IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jeep отново съди компания, продаваща клонинг на Wrangler

Спорът е заради индийския всъдеход Thar за пазара в Австралия

Компанията Jeep завежда ново дело срещу индийския производител Mahindra & Mahindra заради спорния дизайн на всъдехода Thar, който корира Wrangler. По-рано по същата причина американците успяха да забранят продажбите в САЩ на друг модел на индийската марка - Roxor (копие на Wrangler CJ), а сега отстояват своите права в Австралия.


Mahindra


В Mahindra & Mahindra имат намерение да пуснат на изградения на рама Thar на пазара в Австралия, като вече пристъпиха към сертификация на модели и дори пуснаха рекламна кампания. Юристите на Jeep обаче са на мнение, че моделът много прилича на Wrangler и обвиниха индийците в нарушение на патентните права.

Предстои делото да бъде гледано от Федералния съд на Австралия, като това е вторият случай, при който Jeep и Mahindra ще спорят в съдебна зала. През 2019 година американската компания успя да блокира продажбите на Roxor в Щатите, тъй като всъдеходът поразително приличаше на Wrangler (поколение) CJ.

Година по-късно Mahindra все пак успя да уреди нещата, като обеща да промени дизайна на модела и да продава в САЩ само неговата обновена версия. Така се появи Thar, който се предлага с избор от два двигателя - 2,0-литров бензинов със 150 к.с. или с 2,2-литров дизел със 130 к.с. Скоростната кутия е механична или автомат Aisin, а трансмисията е 4х4 с изключване на предната ос.

На пазара в Индия Mahindra Thar се радва на висока популярност, което се обяснява със сравнително ниската цена. На вътрешния пазар тя стартира от 15 700 долара.

Снимка: Mahindra

0 от 500