IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Израелци разработват батерии, зареждащи се за 5 минути

Технологията е тествана на скутери и дронове, сега се работи и за автомобили

Израелската технологична компания StoreDot напредва с разработката на ултрабързо зареждащи се батерии за електромобили. Проекът, наречен FlashBattery, обещава само в рамките на 5 минути даден автомобил да има електричество, достатъчно за почти 500 километра пробег.


storedot


StoreDot и техният производствен партньор от Китай Eve Energy вече са произвели първите работещи екземпляри акумулатори, подходящи за електромобили, макар че за масово производство все още е рано да се говори. Ако това се случи, бихме станали свидетели на огромен напредък по отношение на електрическите коли, които ще станат много по-практични, подобно на машините с конвенционални двигатели.

Повечето от настоящите батерии използват графит като електрод, който да съхранява електрическия заряд, формиран от литиевите йони. Ако акумулаторите се зареждат прекалено бързо, обаче, електродът може да бъде "залят" от прекалено много йони и това да доведе до късо съединение в клетките. В опит да избегне това, FlashBattery използва така наречените "импрегнирани наночастици", които според компанията могат да пренасят литиевите йони между електролита и електродите по-ефективно.


storedot


Технологията вече е изпитвана в реални условия, макар и не в размера на акумулаторен блок за електромобили. От StoreDot са произвели 1000 клетки и са ги монтирали в устройства като мобилни телефони, дронове и електрически мотопеди. А през 2019 година са демонстрирали 5-минутното зареждане именно на електрически скутер.

За да може технологията да работи в електрически автомобил, обаче, ще бъдат нужни доста по-мощни зарядни станции от съществуващите към момента. От StoreDot все още не са заявили какво точно трябва да е мощността, за да може новата им батерия да се зарежда ефективно.

Въпреки липсата на инфраструктура, подходяща за новите батерии, израелската компания е получила значителни инвестиции от страна на фирми като Daimler, BP, Samsung и TDK, като до момента е набрала над 130 милиона долара за проектите си.

0 от 500