fallback

Volvo подготвя още по-малък кросоувър

XC20 ще получи нова платформа и ще се задвижва на електричество

Шведският производител Volvo ще попълни гамата си с малък кросоувър, който ще носи името XC20. Това съобщава AutoExpress, като се позовава на разговор с президента на компанията Хакан Самуелсон.

Шефът на Volvo разкрива, че новият модел ще бъде построен на платформата SEA на китайският концерн Geely. Първият автомобил на нея беше концептуалният Lynk&Co Zero, представен само преди дни. Самата архитектура е направена за електромобили, като ще бъде използвана от всички марки, собственост на Geely, в тома число и Volvo.

Актуалната платформа CMA, използвана от най-малкия модел на шведите в момента - Volvo XC40, не може да бъде приспособена за толкова малък автомобил. Затова и за XC20 е избрано шасито SEA, което също е универсално и позволява намаляване на разходите за производство.

Самуелсон допълни, че XC20 ще работи само на ток и ще се превърне в част от стратегията на Volvo, която предвижда през 2025 година половината продажби на марката да бъдат на електромобили, а другата половина - на хибриди. Затова и се предполага, че малкият кросоувър ще бъде готов именно след 4,5 години.

Снимки: Auto Express

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 3 години )
    още по-малък? аз ще си чакам "най-малък" няма да закъснее
  • #1
    анонимен ( преди 3 години )
    китайци ще продават автомобил брандиран с емблемата на волво и ще има еднодневен живот какъвто е на полстар от съседната статиярадвайте се на живота докато не сте си купили волво джереми кларксон
fallback
Последни