fallback

Електрическият кросоувър Ford ще може да се кара без ръце

Камера в Mustang Mach E ще следи за вниманието на шофьора

Компанията Ford ще предложи за своя електрически кросоувър Mustang Mach E система за автопилот, която ще позволи на шофьора да маха ръцете си от волана за продължителен период от време.

Технологията ще работи с помощта на камера в салона, която ще следи да положението на главата на водача и посоката на неговия поглед. Ако бъде установено, че шофьорът отвлича вниманието си от пътя, системата ще му подава сигнал да хване волана и съответно да поеме управлението. Това ще се случва и при ситуации на пътя, с които автопилотът не може да се справи.

В момента подобна технология, при която шофьорът може да не държи волана за повече време, предлага единствено General Motors. При нея обаче няма камера и всички зависи от съвестта на водача. С автопилот са оборудвани и автомобилите на Tesla, но при шофьорът не трябва да пуска волана за продължителен период. Самата машина обаче може напълно сама да изпълнява голям брой автоматични маневри.

Първите доставки на Ford Mustang Mach E до крайни клиенти трябваше да започнат в края на 2020 г., но заради пандемията от коронавирус компанията премести старта на производство за началото на 2021 г. При това автопилотът няма да заработи веднага, а едва в третата четвърт на 2021 г., когато ще бъде обновено софтуера на електромобила.

Снимки: Ford

fallback
  • #2
    анонимен ( преди 3 години )
    Много ги разбираш номер 1. Карай си 20 годишния нафтов кош и си мисли, че караш ракета. Аман от прости ***!
  • #1
    важното е.. ( преди 3 години )
    ..да може да се кара без глава..че само такива може да дадат пари за форд
fallback
Последни