IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault пуска крос-купето Arkana в Европа

Автомобилът ще се прави в Южна Корея и ще е различен от руската версия

Renault пуска крос-купето Arkana в Европа

През 2019 г. френската компания Renault пусна на пазара в Русия купеобразния кросоувър Arkana. Автомобилът беше създаден за руския пазар и се произвежда само в завода в Моска. Малко по-късно стана ясно, че крос-купето ще стигне и до Южна Корея, където беше представен концептуалния модел Samsung XM3 Inspire. Именно той ще бъде в основата на европейската версия на автомобила, чийто сериен вариант ще се появи до края на 2020 г.

Новият вариант на крос-купето се различава от руската версия както на външен вид, така и като оборудване и двигатели. Европейската Arkana ще получи опростена оптика, както и хромирана решетка на радиатора (при руската хромът е само по краищата на този елемент).

Arkana

Основата разлика е в платформата, тъй като вариантът за Русия използва B0, на която е изградено първото поколение на Dacia Duster, докато корейското крос-купе е на архитектурата CMF-B на Renault (тя е в основата на Captur). То ще е само с предно предаване, докато руската версия се предлага и със задвижване на четирите колеба 4WD.

Европейската Arkana ще получи 1,5-литров дизел dCi, както и 1,3-литровия бензинов турбомотор, разработен съвместно от Renault и Daimler. Вторият се поставя на руския вариант, където развива 150 к.с., но във версията за Европа ще получи 160 к.с.

Arkana

На първо време крос-купето ще се произвежда в автомобилния завод на Samsung в Пулсан, който е собственост на компанията Renault. Първите бройки ще слязат от конвейра през есента.

Снимки: Carsweek

0 от 500