IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Opel започва мащабни съкращения

Компанията уволнява 4100 души в три завода в Германия

Opel започва мащабни съкращения

Германският автомобилен производител Opel, който е част от PSA Group, ще съкрати 4100 души. Така компанията ще се присъедини към множеството конкуренти по света, които започват сериозни икономии на фона на намаляването на продажбите и технологичните проблеми, свързани с достигането на новите екологични стандарти, съобщи Autonews.

Съкращенията ще бъдат фокусирани върху заводите на Opel в германските градове Рюселсхайм, Айзенах и Кайзерслаутерн. Там ще бъдат уволнение 2100 души до 2025 година. Освен това компанията се разбра с профсъюза на работниците за опцията да съкрати още 2000 човека на два етапа до 2029 г. В момента в Opel работят около 30 000 души, от които над 16 000 в Германия.

Opel не е единственият германски автомобилен производител, който подготвя мащабни съкращения. Същото решение с цел намаляване на разходите взеха ръководствата на Daimler и Volkswagen, както и на производителя на гуми и компоненти за автомобилната индустрия Continental. Според данни на Bloomberg News от миналия декември големите автомобилни производители по света се очаква да съкратят общо около 80 000 служители в близките години.

Конкретно в Германия ситуацията е пряко свързана със спада в търсенето на местната продукция от чужбина. Най-голям е той в Китай, който се счита за основен пазар на германските автомобили. Причина за намаленото търсене е продължителната търговска война със САЩ и забавянето в развитието на световната икономика. Спадът в продажбите доведе до негативни последици за германската автомобилна индустрия. Миналата година производството на коли в страната удари 22 годишно дъно.

0 от 500