fallback

Kia Optima получи задвижване 4х4

Компанията разкри и глобалната версия на модела

Корейският производител Kia разкри напълно седана K5 (известен още като Optima), който ще се предлага на глобалните пазари. Моделът преминава на двигателите от семейството Smartstream и за първи път в историята си получава задвижване на четирите колела.

Новият K5 трябва да демонстрира еволюцията в развитието на фирмения дизайн на марката. Върху външния вид на фастбека са работили стилистите на Kia от Европа, САЩ и Корея. Моделът получава интегрирани в решетката на радиатора светодиодни светлини и фарове с формата на пулсиращо сърце. Като цяло формата на предната част е доста по-агресивна и напомня на тази на Stinger.

Променени са и габаритите, като в сравнение с предшественика си новата K5 е с 50 мм по-дълга, с 25 мм по-широка и с 20 м по-ниска. Разстоянието между двете оси е увеличено с 45 мм. За модела са предвидени 16-, 17- и 18-цолови джанти, а за версията GT - 19-цолови. Тя получава също различни брони и раздвоени тръби на изпускателната система.

В салона на фастбека е поставен цифров приборен панел с диагонал 12,3 инча и централен дисплей на мултимедията с диагонал 8 или 10,25 инча. В оборудването влизат още аудиосистема BOSE с 12 колони и режим за релакс Sound of Nature, система за осветление Mood Lighting, подгряване на седалките и на волана. В зависимост от пазара ще се предлагат плат, изкуствена или естествена кожа за седалките, както и дървени или метални елементи.

В Щатите и Корея новата K5 ще се предлага с турбомотор 1.6 T-GDi (180 к.с. и 265 Нм), който разполага с технология за непрекъсната промяна на отварянето на клапаните  CVVD. На някои пазари моделът ще получи агрегати 2.0 MPI (152 к.с и 192 Нм), 2.0 CVVL (160 к.с. и 196 Нм) и 2.5 GDi (194 к.с. и 246 Нм). Версията K5 GT ще разчита на 2.5 T-GDi с мощност 290 к.с. и 455 Нм, като ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,6 секунди. На по-късен етап ще излязат и хибридни варианти.

Всички двигатели, освен 2.5 T-GDi, ще се комбинират с 6- или 8-степенна автоматична трансмисия. За топ-мотора е подготвена 8-степенна "роботизирана" скоростна кутия с два мокри съединителя. В оборудване е включен и селектор за режимите на движение  Drive Mode Select с четири въведени и един индивидуален прибор. За първи път в историята си моделът ще се предлага както с предно предаване, така и със система 4х4.

Още снимки - вижте в галерията.

В списъка с електронни асистенти ADAS са включени контрол на слепите зони, както и на пространство пред и зад автомобила. Има още система за кръгово наблюдение, система за поддържане на лентата на движение и асистент за движение по магистрала. Функцията Remote Smart Parking Assist позволява паркиране от разстояние с използване на ключа.

Снимки: KIa

fallback
  • #1
    До номер 1 ( преди 4 години )
    Нещо си се объркал май.
fallback
Последни