fallback

И разреден смартфон ще отключва моделите на BMW

Собственикът вече няма да има нужда да вади джаджата от джоба си

Баварският автомобилен производител BMW анонсира второто поколение на функцията за сигурност, която отключва автомобила с помощта на смартфон. Тя използва технологията NFC (Near Field Communication), но сега компанията е добавила възможността при отключването на колата да се използва не само смартфон, но и "умен" часовник. Голяма особеност на актуализираната система е появата на чип за сигурност, който помага да бъде прочетен цифровият ключ, дори при изключен или разреден смартфон или часовник.

Стартирането на двигателя на автомобила е възможно при условие, че устройство с инсталираното към него приложение е поставено, например, на безжично зарядно устройство в салона на колата. Освен това собствениците на автомобили от марката BMW ще могат да изпращат "ключове" до най-много петима души, така че и други хора, например техни роднини или колеги, да използват автомобила. Компанията обаче още не е предоставила списък на мобилните устройства, които поддържат новата система.

В близко бъдеще цифровият ключ на BMW ще бъде "научен" да използва протокола UWB 3.0 (Ultra-Wide Band), който ще позволи отключването на колата и стартирането на двигателя без устройството да бъде вадено от джоба или от дамската чанта, например. В момента джаджата с NFC трябва да бъде почти допряно до дръжката на вратата на автомобила. Датата на пускане на новата технология все още не е обявена.

Снимки: BMW

fallback
fallback
Последни