fallback

Една от най-важните предпазни системи на автомобила се оказа провал

Всички пешеходи "загинаха" при тестовете на американската автомобилна асоциация

Американската автомобилна асоциация (ААА) проведе тестове на различни автомобили, оборудвани със системата за откриване на пешеходци и се оказа, че тя не работи в нужни момент.

В изпитанията участваха Honda Accord, Tesla Model 3, Toyota Camry и Chevrolet Malibu (всички те са моделна година 2019). Първоначално колите бяха тествани на тъмно, но се оказа, че системата изобщо не реагира в такива условия. Отчитайки факта, че около 75% от пешеходците загиват именно в тъмната част на денонощието, това се оказва сериозен недостатък.

След това тестовете продължиха през деня, като всеки един от автомобилите участва в няколко различни сценария: възрастен човек пресича пътя на прав участък или веднага след завой, дете изкача на пътя между два паркирани автомобила и възрастен седи в края на пътното платно.

Освен времето, сериозна роля играе и скоростта на автомобила. Например, при сблъсък с пешеходец при 30 км/ч, шансът за получаване на тежки травми е 18%. При добавяне на 15 км/ч, рискът от тежки наранявания вече е 50%.

Системата се справя най-добре именно при 30 км/ч, като в тези случаи са избегнати 40% от сблъсъците. В случая с децата, автомобилите не успяват да реагират в 89% от ситуациите. А на теста, когато пешеходецът излиза внезапно зад ъгъла, са се провалили всички машини.

Експертите от ААА са категорични, че внедряването на подобни технологии в автомобилите трябва да продължи, защото това е единственият начин те да бъдат усъвършенствани и съответно приспособени към реалните условия на пътя.

Снимки и видео: AAA

fallback
  • #5
    анонимен ( преди 4 години )
    най голямата заблуда е че автомобила ще спре пред движещ се или неподвижен субект и много искам да пробвам системата пред движещ се пред автомобила дилър на волво как ли ще залепне на радиатора хаххахаха
  • #4
    анонимен ( преди 4 години )
    Червения седан каква кола е. Мн е хубава.
  • #3
    До номер 1 ( преди 4 години )
    започва да лае и да върти опашка ;-)
  • #2
    анонимен ( преди 4 години )
    Защо системата да е провал? Все си мисля, че при смислен европейски производител ще работи добре. В тези случаи е имало отбиване на номера.
  • #1
    .. ( преди 4 години )
    И как реагира системата когато говорим за куче?
fallback
Последни