fallback

Porsche обяви война на ментетата

Годишно се конфискуват над 200 000 фалшиви резерви части, носещи немската марка

В китайската автомобилна индустрия от години съществува впечатляващо голяма група компании, които произвеждат, основно за вътрешния пазар, копия на успешни западни модели. Но това не важи само за автомобилите, трудолюбивите китайци правят „реплики” и на много резервни части и компоненти, които след това поемат към световния пазар, често на неочаквано ниски цени.

Porsche е част от битката срещу тези продукти, като компанията разполага със специално подразделение, което се занимава с нелицензираните производители и основната му дейност е „защита на марката”.

За 2018 година този екип, с помощта на полицията в отделните държави, е конфискувал над 200 000 части, емблеми и т.н, като точно 33 000 броя са ментетата на по-скъпи части, оценени на около 60 милиона евро, когато става въпрос за оригинални компоненти. Почти всички тези копия са били продавани в интернет: в Ebay, Amazon или Alibaba, което понякога прави по-трудно проследяването на компаниите, които са ги извадили на пазара.

„Понякога фалшификатите си личат отдалеч – обясни един от адвокатите на Porsche Михаела Щойбер. – Копията са много по-евтини или емблемата на Porsche е калпаво изпълнена. Дори понякога сме намирали части с емблема, на която не е конят на Porsche, а примерно овца, но също изправена на задни крака.”

В Porsche са изчислили, че около 80 процента от фалшивите части и аксесоари идват от Китай, като производството им е концентрирано в изостанали и селскостопански провинции. Става въпрос за манифактури или дори „производство” в нечий двор или дневната на някое семейство.

Интересното е, че от германската компания признават, че се срещат ментета, които са с качество, съизмеримо с това на оригиналната продукция, но това се случва изключително рядко.

fallback
fallback
Последни