IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Брутални наказания за шофьорите в Гърция от понеделник

До три години затвор за шофиране след алкохол или в състояние на "умствена или физическа умора"

Българите, заминаващи на почивка в Гърция, трябва да са особено внимателни по пътищата от 1 юли, когато влиза в сила приетият от парламента нов Наказателен кодекс на страната (N 4619/2019). Той напълно отменя досегашния, който действаше още от 1951, и между другото въвежда изключително строги наказания за някои пътни нарушения. "Леките" носят до три години затвор, а тежките - до десет, дори в някои случаи над 10 години.


дрегер, алкохол

Шофирането след употреба на алкохол в Гърция вече се наказва с до 3 години затвор, а ако е причинило вреди на друг човек - с до 10 години

Шофирането след употреба на алкохол, навлизането в насрещно движение и карането в състояние на "умствена и физическа умора" се наказват с до три години затвор. До една година затвор се предвижда за шофиране по пешеходни площади или тротоари. Причиняването на телесна вреда на пътя носи до 10 години затвор, а на смърт - и повече, включително доживотен.

Засега не е много ясно как властите ще измерват "физическата и умствена умора" - за разлика от алкохола, тя няма фиксирани стойности и не се установява с дрегер, коментира пред в. "Катимерини" Панайотис Кабортис, собственик на една от големите шофьорски школи в Атина.


Гърция, полиция


До година затвор се предвижда и при създаване на обструкции пред транспорта - явно насочено срещу зачестилите демонстрации и блокади на пунктове за събиране на магистрални такси.

Тепърва ще се види какви промени ще настъпят в съпътстващите нормативи, например в закона за движение по пътищата, който между другото уточнява и размера на глобите (тук можете да видите какви са в сега действащия закон).


Гърция, полиция


Гърция е от страните с висок брой жертви по пътищата, съотнесени към населението (макар в последните години загиналите там да са средно с една трета по-малко от тези в България).

Според едно скорошно проучване на ЕС 35% от шофьорите в страната си признават, че са шофирали под влияние на алкохола, при следно 25% за целия съюз.


 

 

0 от 500
  • #8
    32 rate up comment 0 rate down comment
    Бруталяга ( преди 4 години )
    Караш в насрещното и влизаш в пандиза? Егати бруталията.В Гърция веднъж минах бавно на червен светофар точно пред едни катаджии. Не ме спряха - само се хванаха за главите. За късмет. Инък щях да олекна с едни няколко стотин евра, предполагам.
  • #7
    39 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    на слънчака е най-голямата помия която съм виждал... не знам дали има по-отвратително място за летуване.. но всеки си има вкус. По темата - евала на гърците. Дано уврим и ние някой ден.
  • #6
    40 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    *** разбира се, гръцкият парламент е приел нов Наказателен кодекс и го е публикувал в държавен вестник, за да спаси сезона на Слънчака
  • #5
    42 rate up comment 10 rate down comment
    Неук ( преди 4 години )
    Само в мутроландия 1км преди границата магистралата свършва и става еднолентов път с магазинчета отстрани. Навсякъде магистралата става 10 ленти и си минаваш като европеец. Правил съм опити и само за минаването на Калотина ми отне 4.7 пъти повече време отколкото да мина ( тогава все още ги имаше ) всички граници до Франция по южния маршрут събрани заедно. А плашенето с глобите в Гърция е, за да се ходи на л...но ( черно ) море
  • #4
    39 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    и какво му е по различното на това да ходиш на нашето море вместо в гърция
  • #3
    41 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    аз миналата събота висях три часа, пък ти си смятай, че е световна конспирация, ако искаш :D
  • #2
    37 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    почвам да харесвам гърците, стига да ги спазват тези закони.. Може да е малко прекалено, но пък и броят ... по пътищата ститна невиждани стойности..
  • #1
    48 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Започвам да си мисля че всяко лято се появяват тскива новини за да откажат българите да ходят в гърция и да ги насочат към мутроморието. Преди седмица чета новина че имало 8 км опашка на границата, отивам на границата в петък и такова нещо няма. За 20 мин се минава.