IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Учен изчисли идеалния маршрут за обиколка на Европа

Пътешествието включва българска забележителност и ще ви отнеме 14 дни

Да обикаляш Европа с кола е прекрасно преживяване - но изисква ужасно много време. Американският експерт по информатика Ранди Олсън се е заел да реши този проблем и е съставил маршрута на идеалното пътешествие из Стария континент - покривайки максималния възможен брой от "50-те задължителни дестинации в Европа" според Business Insider. 45-те точки на Олсън, които включват и една от България, са изчислени така, че придвижването между тях да е максимално кратко и ефективно.


Европа, идеален маршрут


В епохата на Google Maps не изглежда много сложно да изчислите и сами най-практичния маршрут между четири-пет точки. Но когато спирките са повече от десет, възможните комбинации нарастват драстично. Всъщност, за да пресметнете маршрута на Олсън без използваните от него специални алгоритми, ще са ви нужни повече години, отколкото ще минат до превръщането на Слънцето в червен гигант.

Списъкът включва 45 спирки - от Истанбул на югоизток до Берген в крайния северозапад на Европа. България е представена от Рилския манастир.
Според Олсън пътешествието спокойно може да се измине за 14 дни, макар че за нормално разглеждане на всички забележителности ще ви тряват поне три месеца.

Дължината на маршрута е 26 211 километра, което при един компактен по размери бензинов автомобил и при усреднени цени на бензина за Европа ще ви струва около 2570 евро само за горивото, без да се включват пътните такси.

Ако това ви се струва твърде солено, Олсън предлага да използвате алгоритъма му, за да си направите свой ефективен маршрут. За целта той публикува онлайн отворения си код.

Вижте всичките 45 спирки по идеалния маршрут в галерията:

 

0 от 500