fallback

Ford научи колите да общуват с джаджите на пешеходците (ВИДЕО)

Смартфонът изпраща сигнал до автомобила за намерението на човек да пресече улицата

На годишната среща на представителите на Американската организация за интелектуален транспорт Ford показа иновативни разработки в областта на "комуникацията" на автомобилите с инфраструктурата и с другите участници в движението. Специалистите на компанията са създали устройство, което може да обединява сигнали от различни източници и да интерпретира намеренията на пешеходците и велосипедистите.

Устройството представлява комуникационен блок, който поддържа стандарта за връзка C-V2X. То позволява на съвместимите с технологията автомобили да получават информация от различни източници: смартфони, други преносими устройства, източници на данни, носени от пешеходци, велосипедисти или мотористи, както и светофари. Например, чрез Bluetooth смартфонът може да изпрати известие до приближаващата кола за намерението на пешеходец или велосипедист да пресече пътя.

Втората разработка е комуникационна система за безпилотни летателни апарати, работеща на базата на блокчейн технологията. На сложни кръстовища, когато те се пресичат от автономни и обикновени автомобили, тя ще определя кой ще премине първи. Всичко се случва автоматично и за част от секундата.

Миналото лято, 5G Automotive Association, с подкрепата на BMW Group, Ford и PSA, проведе първата демонстрация на технологията C-V2X. Като част от демонстрацията беше показана работата на електронен знак STOP, функция за предупреждение за сблъсък на кръстовище, уведомления за бавно движещи се или спрели автомобили, както и предупредителни функции за пешеходци.

fallback
fallback
Последни