fallback

Колко точно са зарядните станции за електромобили по света?

Развитието на инфраструктурата може да изпревари продажбите на електрически коли

Ето ви статистика, която се променя изключително бързо, особено когато става въпрос за държави в Западна Европа и Северна Америка – колко точно са зарядните станции за електромобили? Според Boston Consulting Group (BCG) в момента в глобален мащаб има в експлоатация над 320 000 стандарти зарядни станции за електромобили и още над 120 000 за бързо зареждане, но този брой ще нарасне сериозно, а колкото повече са точките за зареждане, толкова повече ще стават електромобилите по пътищата.

Ако се абстрахираме от общата бройка, което за София е добре, тъй като тук точките за зареждане бавно се увеличават, то най-малко притеснения откъм зареждане на електромобилите си имат водачите в Холандия. Там се пада средно 0,27 станция на един електромобил, което е към 4 електромобила на една точка. Следва Германия с 0,22, Китай с 0,17 и Япония – 0,14, като толкова – 0,14 е и средният показател за развитата част на света.

Смята се, че една електростанция се изплаща за 7,5 години, но в много държави строителството на точките за зареждане на електромобилите се субсидира от държавата. Отделно от това много автомобилни компании започнаха да развиват собствени мрежи от електрически зарядни станции, а в този бизнес навлизат и петролните гиганти и прогнозата е, че съвсем в скоро време ще станем свидетели на истински скок в бройката точки за зареждане около нас, поне в Западна Европа ще стане така.

В България общо зарядните станции за електромобили са 135, а първата в София се появи през 2011 година, като сега според неофициални данни те са малко над 60, но пък официални няма.

Снимка: Investor.bg

fallback
  • #5
    анонимен ( преди 5 години )
    Няма лоша марка ,има лоша нагласа към нея.И голфа е хубав стига да е електрически
  • #4
    BAEPS ( преди 5 години )
    Всеки дом е зарядна станция за електромобили. Нито един дом няма бензинова колонка или петролен кладенец и рафинерия в двора. За плюещите ел. колите - в секундата, в която ви спрат доставките, в същата тази секунда ставате глокиери пешаци. И ще се молите на съседа с фотоволтаичния покрив да ви закара до еди-къде си.
  • #3
    анонимен ( преди 5 години )
    Много ти бърка Голфа някъде май, а ? Нали има Е-Голф, приятелю мой с доволно ниско IQ ?
  • #2
    пена ( преди 5 години )
    Всеки ел. контакт е зарядна станция за електромобили ;-)
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    Статия за електромобили, сложили на снимкара голф. Баси пропагандата!!!
fallback
Последни