fallback

Колите на Volvo няма да вдигат повече от 180 км/ч

Инициативата е част от стратегията за безопасност Vision 2020

Шведският производител Volvo прави поредната крачка към реализиране на стратегията си Vision 2020 за постигане на нулева смъртност при инциденти на пътя. Компанията ще оборудва автомобилите си с "умен" ограничител на скоростта, който ще отчита географската позиция на превозното средство.

Всъщност, Volvo започна работа над "свръх-безопасен" автомобил още през 2012 г. Шведите са на мнение, че догодина ще разполагат с достатъчно модерни системи, които ще постигнат нулева смъртност на пътя. Идеята на компанията е същото така да няма сериозно пострадали.

Има обаче фактори, които пречат на поставените цели и един от тях е превишението на скоростта. Затова Volvo ще постави ограничител, който няма да позволява на автомобилите на марката да вдигат повече от 180 км/ч. Освен това, новата система ще намалява автоматично скоростта на автомобилите на марката при преминаване край болници и училища.

През април 2018 г. британският изследователски център Thatcham Research обяви най-безопасният автомобил в страната. Това е Volvo XC90, тъй като от неговото излизане през 2002 г. на местния пазар досега нито един човек не е загинал при катастрофа с него.

Снимка: Volvo

fallback
  • #1
    .. ( преди 5 години )
    Може би това е крачка в правилна посока, но нещо ме съмнява.180 не са ли множко? Вярно е, че 250 са повече, но удара дали ще е със 180 или с 250... няма голяма разлика, шанс нямаш.По-скоро трябва да наблегнат на двигатели, които да не могат да развиват такава скорост, не да я ограничават електронно.Ако сложат двигател 50 коня няма да имат проблем с превишеаването на ограничението в града... Волво никога няма да те вози с по-висока скорост от разрешената... просто няма да можеш да я развиеш ...
fallback
Последни