fallback

Mercedes-Benz ще представи „неубиваем” автомобил

Концептулият ESF трябва да бъде готов до края на годината

Германският производител Mercedes-Benz подготвя концептуален модел, оборудван с високи техннологии за безопасност и изкуствен интелект, които ще го направят на практика „неубиваем”. Това разкри шефът на отдела за изследвания и разработки на компанията Ола Калениус пред изданието CarAdvice.

„Новите технологии ще превърнат този автомобил в практически неуязвимо транспортно средство. Той ще получи интелектуална технология, която постоянно ще повишава нивото на безопасност на водача. Системи като автономно движение и допълнителни асистенти на шофьора ще намалят броя на пътно-транспортните произшествия, защото всички те се случват по вина на човека зад волара”, коментира Калениус.

Топ-мениджърът допълни, че повечето технологии от бъдещия концепт ESF на практика са напълно готови и ще могат съвсем скоро да се появят в бъдещите серийни модели на Mercedes-Benz.

„Изкуственият интелект е основна част от безопасността на автомобилите на бъдещето. Транспортните средства ще събират данни от движението и ще съхраняват с централен сървър, като това ще помага на всеки един водач. Нашият концепт ще има и 3 нови технологии за защита на пасажерите, като целта е те да не получат никакви наранявани при евентуален инцидент”, обясни Калениус.

Очаква се, концептуалният модел на Mercedes-Benz да бъде представен в средата на годината ,но не е изключено, това да стане и на автосалона във Франкфурт през есента.

Снимки: Mercedes-Benz

fallback
  • #9
    анонимен ( преди 5 години )
    Толкова ще е неубиваем, че ще е постоянно в сервиза за диагностика понеже е много умен и все нещо по таблото ще свети и мига.
  • #8
    анонимен ( преди 5 години )
    Купих си нова кола с адаптивен круиз контрол. Тръгвам да изпреварвам отляво, както си му е реда, и изведнъж аварийно ми се задействат спирачките-системата отчела опасна близост до изпреварвания автомобил. Добре, че нямаше насрещно движение!
  • #7
    анонимен ( преди 5 години )
    Караш си.настигаш една бавна кола- ей сега ще го размажа,и ИИ ти казва с метален глас че е твърде рисковано и ти взема контрола на газта,волана и спирачките!И духаш супата! Ха, жената вече е твърдоЗА"! :)
  • #6
    анонимен ( преди 5 години )
    Титаник беше неубиваен
  • #5
    анонимен ( преди 5 години )
    Хората са написали че е "неубиваем", няма да е вълшебен.
  • #4
    анонимен ( преди 5 години )
    Като разбере , че ще се търкаля из родните пътища този мерцедес да не се съмоубие
  • #3
    анонимен ( преди 5 години )
    Много ми е интересно как ще се държи по БГ пътищата...Тотална липса на маркировка, на места липсва дори асфалт. За пътни знаци да не говорим, ако ги има или са в храстите, които никой не е подрязвал през последните 30 години. Ако все-пак намериш шпътен знак, който да се вижда, то той ще е "убит" (с дупки от глокшуми) поне 3-4 пъти.Неубиваем казвате.... само за около 1км :) После тихичко ще се убие или в канавката или в кякоя паднала скала на пътя...
  • #2
    анонимен ( преди 5 години )
    Мисля че ще е мега СУПЕР уникален автомобил,също така ако някой може да го направи по добре от тях нека им пише те веднагически ще му налетят с таква оферта че като преброиш нулите ще се проснеш като меча кожа пред камина..п.с. и ако Мерцедес продават компоти то тогава не мога да си представя какво продават другите марки като Дачия ,Греат ,тата,Санг Сйонг супер сонг,и вс др марки който само като ги чуеш знаеш че е колата която никога не би си купил......(сравнението е един път Мерцедес с компот
  • #1
    анонимен ( преди 5 години )
    до първия: не е вярно. Съществува AI и се развива много успешно. Да, не може да замести човека още, но има много системи които се базират на самообучение. Изкуствен интелект не е само върховният разум който може всичко сам, а всяка система която може да взема решения от данни събрани от опит. Такива има много.
fallback
Последни