IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault в Русия – смели планове за бъдещето

През тази година Renault закупи 25% от акциите на най-големия руски автомобилен производител АвтоВАЗ.

Renault в Русия – смели планове за бъдещето
Освен дела от завода в Толиати, френската фирма работи съвместно с Avtoframos, която разпространява всички модели на Renault в Русия и в същото време сглобява Logan. 


В Русия този модел е със знака на Renault, а не на Dacia, както е в повечето европейски страни, включително и в България. 

Докато през последните месеци западните пазари на автомобили изпитват трудности и продажбите падат, руският продължи да расте и през тази година. Миналата година в Русия бяха продадени над 2.7 милиона нови автомобили. За тази прогнозата е продажбите да достигнат 3.2 милиона или за ръст над 18%. До 2014 г. се очаква годишно в Русия да се продават по 4 милиона нови автомобили. 


Сега АвтоВАЗ и Lada държат 23% от домашния пазар, но делът им непрекъснато пада за сметка на чуждите фирми, които за последните 8 години завладяха 75% от пазара в Русия. Renault иска да повиши два пъти производството в московския завод на Автофрамос, където досега са произведени около 200 хиляди автомобила Logan. Капацитетът на завода е за 160 000 автомобила годишно, като от него скоро ще започнат да излизат и автомобили от модела Sandero. За целта французите инвестират за разширяването му 150 милиона долара. 


Сега Renault има в Русия 74 дилърски центрове и общо продава своите модели на 94 места. Целта, която са си поставили е да имат свое представителство във всеки град с над 100 000 жители. Renault има традиции в Русия и е на този пазар още от 1918 г. Oсвен Logan, в Русия се продава много добре и SUV моделът Koleos. Този месец ще се появи на руския пазар и новото поколение на Symbol, също доста популярен сред руските потребители. 

От началото на тази година до края на септември в Русия са продадени 83 940 автомобили с марката Renault което е пазарен дял от около 3.7%. 


Сега се очаква новото сътрудничество между Renault и Lada да доведе до коренни промени в моделния ред на руската фирма. Новите лади ще се произвеждат на платформите на Renault, а в ръководството на АвтоВАЗ вече на някои ключови позиции са французи. През тази година АвтоВАЗ плати над 220 милиона евро за закупуването на лицензи от Renault. 

Голямата цел и на Renault и на ВАЗ e само след около 7-8 години в Толиати да се произвеждат 1.5 милиона нови автомобили.  
0 от 500