IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai с хибридна Elantra работеща с LPG

Хибридните автомобили се превръщат от екстравагантност в нещо естествено за пазара.

Hyundai с хибридна Elantra работеща с LPG
Хибридни версии на своите модели произвеждат всички големи и по-малки фирми. Сега пристигна информация от Hyundai, че от средата на следващата година ще продава хибриден вариант на своята Elantra. 

Това обаче не е всичко, защото хибридът на корейците ще има за двигател с вътрешно горене агрегат работещ на пропан-бутан. Този хибриден модел първоначално ще се продава в Корея, където ще носи името Avante. 


Новата Elantra LPI HEV е първият хибриден автомобил, работещ с втечнен пропан-бутан (LPG). Двигателят наречен Motor Liquefied Petroleum Injection от типа Gamma, ще бъде с работен обем 1.6 литра. 

В съобщението за пресата на Hyundai не се споменава каква ще бъде мощността на този двигател. Той ще бъде комбиниран с електродвигател имащ мощност 15kW, а скоростната кутия ще бъде тип CVT. Електромоторът ще получава енергия от нов тип батерия Li-Pol, като хибридната Elantra ще бъде първият автомобил в света к такава батерия. 

Според производителите новата Elantra LPI HEV ще бъде хибридът с най- ниски експлоатационни разходи. Спрямо конкурентните хибридни модели разходите за гориво ще бъдат с 40% по-ниски, а спрямо бензиновата Elantrа те ще са по-ниски с 50%. Това се дължи на относително по-ниската цена на пропан-бутана, използван като основно гориво при хибридната Elantra. 

От Hyundai признават, че тази хибридна версия ще бъде чувствително по-скъпа от бензиновата, но според техни изчисления по-високата цена ще се изплати от експлоатацията на колата само след две години. 

От корейската фирма казват, че ще изнасят автомобила само в страни с развита мрежа от станции за зареждане на пропан-бутан. България определено отговаря на тези изисквания, защото LPG горивото е сред най-разпространените в страната.
0 от 500