fallback

Внимание: телефонирането зад волана е по-опасно от употребата на алкохол

Да се телефонира по време на шофиране е по-опасно даже от употребата на алкохол.

И нещо още по-изненадващо, това е така дори когато се използва системата hands free. До този извод са стигнали при тест направен в Дания. Изследването е било финансирано и поръчано от ежедневникa Ekstra Bladet и от Датския автомобилен клуб FDM. Те признават, че направения тест няма научна стойност, но поне трябва да послужи да се замислим, когато телефонираме зад волана. Тестът се състои в това, че осем водачи са телефонирали по време на шофиране. След това същите шофьори са управлявали автомобилите след като са изпили алкохол, с който са превишили съдържанието на 0.5 промила в кръвта, което е позволената граница и в Дания. По време на теста в комплекса на FDM в Роскилде, недалеч от Копенхаген, се оказало, че при шофиране и телефониране, водачите „предизвикали” осем „произшествия” на пътя, докато при управление след употреба на алкохол „инцидентите” били шест. И в двата случая хората били зад волана за едно и също време, при едни и същи условия на "натовареност" на трафика. „Естествено тестът не е научно обоснован, но резултатите от него трябва да отворят очите на водачите”, казва шефът на FDM Томас Мюлер Томсер (Thomas Möller Thomser). В много европейски страни, включително и в България, телефонирането по време на управленоие на МПС е забранено. Това обаче може да става с технологията hands free. Тестове като този обаче показват, че макар да не използват ръцете си при телефониране, водачите не са в състояние напълно да се концентрират върху пътната обстановка и едновременно с това да говорят по телефона. Според статистиката в Европа през миналата година, почти 19% от катастрофите по пътищата на Стария континент са станали именно заради липса на концентрация от страна на водача.  
Тагове:
fallback
  • #9
    badi ( преди 16 години )
    Spored men imat pravo naistian pre4i tele4fona drugo si e handsfree,az ne se obadjam dokatato karam no mn mrazq kato me tarsqt
  • #8
    ПрофесионалистА ( преди 16 години )
    А най се дразня на тези,които докато пушат карат...
  • #7
    Rado ( преди 16 години )
    Aide stiga be pisna mi da slu6am gluposti, nemoga da govorq po telefona dokato karam a priqtelkata mi moje da se grimira, oniq do men na sfetofara moje da qde banica i da si govori s horata na zadnata mu sedalka, moje6 da gleda6 tv na novata si 7" plasma v kolata no nemoje6 da govori6 po telefona, v tozi red na misli i svirkite ne sa zabraneni...
  • #6
    Анонимен ( преди 16 години )
    Точно за това става въпрос. Липсата на пълна концентрация, което може да предизвика някакъв инцидент. При това ти имаш опита и крането за теб не е напрежение. Минал си в този етап в който управлението е механично и не те натоварва. Представи си хилядите млади водачи и водачки (!), къде се отнасят като говорят и какво им остава за пътя. Пази Боже да те срещнат!
  • #5
    Анонимен ( преди 16 години )
    Ха ха ха стара ти е информацията за самолетите вече можеш да ползваш мабилния си в самолета. А относно шофирането и телефона донякъде съм съгласен но донякъде не! Първо защото аз съм с автоматик и дясната ми ръка е свободна! Второ аз съм шофьор от 15 години и можеби от години съм спрял да мисля като карам. Всичко е рефлекси и е достатъчно очите ми да шарят в огледалата докато говоря по телефона ,за да съм горе долу подготвен но признавам ,че не съм напълно адекватен в разговора си явно мозъка ми следи повече пътната обстановка а не се концентрира върху разгавара ми. Забелязал съм го ,че докато карам и говоря по телефона понякога карам човека който ми се обажда да повтаря нещата щото го слушам но сякяш не го чувам. Уфф звучи сложно но надявам се да сте хванали смисъла.
  • #4
    Анонимен ( преди 16 години )
    летящия,в самолетите говоренето по gsm може да доведе до смущения в някой от уредите. предимно комуникацията. освен това, авиокомпанийте прибират огормно суми за използване на телефона в самолета....в статията става въпрос за раздвояване на вниманието на водача заради разговора му. не за смущения в техниката..
  • #3
    Летящия ( преди 16 години )
    Ако си спомняте, то и в самолетите не можеше да се говори, щото GSM смущавали нам кво си, обаче скоро изтече инфо, че не било баш така, просто компаниите заблуждавали. Да не се получи и тука така?
  • #2
    Анонимен ( преди 16 години )
    Хаха, то не случайно в градския транспорт е забранено да се говори с "водача"
  • #1
    emo ( преди 16 години )
    ако се забрани говоренето по handsfree, следващата стъпка е да се забрани говорене с пътниците в автомобила...
fallback
Последни