IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche на 60 години

Точно преди 60 години в австрийският град Гмюнде е основана семейната фирма за производство на спортни автомобили Porsche.

Porsche на 60 години
Историята на фирмата започва в средата на миналия век и е пълна с успехи. Компанията се пренася в немския Щутгарт и за тези шейсет години се превръща в една от най-известните фирми за спортни автомобили. Първият модел на фирмата е бил 356, който се появява на 8 юни 1948 година.
Porsche 356 Speedster
Великият конструктор Фердинанд Порше (Ferdinand Porsche) обяснява как се е стигнало до създаването й. “Търсих да си купя спортен автомобил който да ми харесва, но не успях да намеря. Така реших да си го направя сам”. Още първият модел на фирмата - Porsche 356 бил успешен.

Всичко продължава със създаването на иконата 911, която още в първоначалният си вид е без съмнение един от най-красивите спортни автомобили на всички времена. На спортното поле Porsche завоюва много успехи. Многократно печели Формула 1, първоначално със собствени модели, по-късно с двигателите си, с които снабдява McLaren. В надпреварата 24 часа в Льо Ман има 13 победи.
Не всичко в историята на Porsche е било гладко. През 90-те години на миналия век фирмата преминава през жестока финансова криза. През 1992 г. фамилия Porsche поставя начело на фирмата Венделин Видекинг, който е на този пост и до днес. Това е стъпката която спасява Porsche, като само след три години начело на фирмата, Видекинг постига финансова стабилизация.
Днес благодарение на моделите Cayman, Boxster, 911, Cayenne а в скоро време и Panamera, фирмата има стабилна позиция на пазара. През последните години Porsche навлиза силно и в собствеността на концерна Volkswagen. Днес Porsche е най-големият собственик в немския концерн с 31% от акциите. Възможно е още през тази година този дял да надхвърли 50%.
0 от 500