fallback

Електроенергия от преминаващите камиони

Тери Кени (Terry Kenney) от Калифорния изобрети система за производство на електроенергия от ....преминаващи по магистрала тежки камиони.

Движещите се с висока скорост по магистралата тежки камиони компресират хидравлична течност в специални резервоари разположени на повърхността на пътя. Компресираната течност от своя страна въздейства върху генератор разположен край магистралата, които произвежда електроенергия. Кени вече е произвел прототип на системата, който ще бъде тестван в реални условия на магистрала в Оукланд през юни, съобщава Reuters. Според изобретателят системата ще бъде способна да произвежда между 5 000 и 7 000 киловатчаса електроенергия на ден, като трафика на този участък е от около 2 500 тежкотоварни камиони за 24 часа. Тази енергия би била достатъчна за нуждите на около 1750 домакинства. Системата се състои от няколко плоски и устойчиви на натиск и тежест резервоари съдържащи специална хидравлична течност. Те са на повърхността на пътя и са свързани с генератор разположен от страни на магистралата. Плоските резервоари са конструирани така че да издържат тежест от около 90 тона.
Тагове:
fallback
  • #6
    Ел.срец ( преди 16 години )
    Ами когато няма камиони тои ли щте върти генератора?
  • #5
    Техник ( преди 16 години )
    Само който не разбира от елементарна физика може да твърди такова нещо.Рационално е това да се направи само на места с наклон по посока на движението надолу и напред където се изполва инерцията на колите .... тази система ще действа като спирачка по нанадолнището и ще произвежда енергия.Така както е при влаковете и трамваите ---- рекуперация......Тъй че това не е никаква новост или изобретение !!
  • #4
    мм ( преди 16 години )
    Предлагам да се въведе и на нашите магистрали.Така АЕЦ Белене ще стане излишна, а турските тираджии ще произвждат електричество за българската икономика.
  • #3
    васко ( преди 16 години )
    много ще му се "зарадват " тираджиите - да им краде от горивото :)Нали така ще им спира камионите, енергията не се взима от нищото.
  • #2
    Аз ( преди 16 години )
    Гениално изобретение!
  • #1
    metodi ( преди 16 години )
    Bravo na 4oveka,preduse6tam edin bade6t milioner!Evalla
fallback
Последни